На 27 юни 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа, в

...
На 27 юни 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа, в
Коментари Харесай

Изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

На 27 юни 2019 година, четвъртък, от 11:00 часа, в Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъде открита изложбата на Националния книжовен музей „ Димитър Димов в писма и мемоари “, отдадена на 110-годишнината от рождението на писателя.
 Теодора Димова: Този свят принадлежи на мощните, само че бъдещият - на миротворците
Изложбата съдържа 16 документални пана, представящи разнообразни моменти от биографията на Димитър Димов – семейство, училищен и студентски години, професионално развиване, пътувания, другарства, социална активност и други
Димитър Димов е от тези значими създатели, чиито имена остават вечно записани на страниците на българската литературна история. Затова всеки спомен за него ни е доста скъп. Още повече, че той самият не ни е оставил свои записки. Затова отвън сухите биографични обстоятелства за живота на Димитър Димов, създателите на изложбата надникват оттатък онази стъклена стена, която самичък приживе писателят е поставял сред себе си и останалия свят и показват облика на неговата персона посредством спомените на другите – на хората, които са го познавали, които са били негови другари и фенове, на сътрудниците му, на тези, които е обичал и които са го обичали.

Богатият и точно селекциониран архивен материал – фотоси, ръкописи, преписка, мемоари дава опция на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, по този начин и да надникне през очите на другите и самичък свободно да построи неговия облик за себе си. Безспорно, за всеки човек този облик ще бъде по своему друг, само че непроменяемо ще се приближава до общата визия за една извънредно скромна, надарена и работоспособна персона.
Автор на изложбата е доктор Милена Катошева, гл. организатор на къща музей „ Димитър Димов “, художествено оформление – Ивелина Велинова.

Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли 2019 година, е допълнена и обогатена с истински експонати – персонални движимости на Димитър Димов, скъпи издания от неговата богата библиотека, ръкописи, преписка, които се съхраняват във фонда на къща музей „ Димитър Димов “ към Националния книжовен музей.

На формалното разкриване на изложбата одобрение към гостите ще насочат шефовете на двете институции – доцент доктор Красимира Александрова (НБКМ) и Атанас Капралов (НЛМ). Слово за Димитър Димов ще произнесе доцент доктор Георги Цанков. Ще бъдат показани фрагменти от текстове на Димитър Димов, в осъществяване на артиста Стоян Чобанов, а гостите ще имат опцията да се насладят и на осъществяванията на класическа китара на доцент доктор Росен Балкански (Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР