На 27 юни 2017 г., в 11,00 ч. в Националния

...
На 27 юни 2017 г., в 11,00 ч. в Националния
Коментари Харесай

Изложба на гравирани медни съдове в НИМ

На 27 юни 2017 година, в 11,00 ч. в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде открита изложбата „ Гравирани медни съдове от сбирката на Дикран Балабанян “, която показва изплатени през 2017 година от НИМ етнографски материали, събирани и съхранявани от господин Балабанян. Дикран Балабанян е археолог и дълготраен събирач на културни полезности.

Експозицията демонстрира 44 разнообразни медни съда с гравирани митологични и растителни детайли, геометрични, антропоморфни (човешки) и зооморфни (животински) изображения, направени посредством разнообразни техники (гравиране, изчукване, релефно изковаване и ажурена техника). Акцент в експозицията е синия от 1751 година, една от най-ранните датирани у нас. Сред експонатите могат да се видят чил-джам (медни купи) – това са османски ритуални съдове с цитати от корана, употребявани за филтриране на новороденото и родилката след 40-ия ден, гравирани с митологични фигури чаши и други Предметите са скъпи мостри с висока художествена стойност на възрожденското национално изкуство.

Чрез изложбата „ Гравирани медни съдове от сбирката на Дикран Балабанян “ посетителят може да наблюдава развиването на медникарството по българските земи от интервала на Възраждането до 30-те години на XX в., както и да надникне в бита и всекидневието на популацията от това време. Откупуване на сбирката на Балабанян е част от политиката на НИМ още от неговото основаване да събира, съхранява и показва културни полезности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР