На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива

...
На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива
Коментари Харесай

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

На 27 юни 1709 година съветският цар Петър I разрушава шведските войски в борбата при Полтава, с което на практика печели Северната война, почнала при започване на XVIII век.

Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика мощ в Северна Европа.

Карл XII, съгласно съвременниците си, „ е бил влюбен във войната. " Армията му постоянно печелела сражения с надминаващ я съперник. Така се случило в борбата при Нарва през 1700 година, когато той изцяло разгромил съветските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен орден с присмехулно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След успеха над Русия, Карл потегля към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, в това време, съумява да се превъоръжи и да реформира армията, с цел да изгони шведите от съветското крайбрежие на Балтийско море и да се откри в устието на река Нева в Санкт Петербург.

Но на страната е бил витално нужен необятен изход на Балтийско море за развиване на търговията с Европа. През 1707, Карл, който схваща, че Русия към момента е главният му конкурент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.

Битката при Полтава демонстрира, че руснаците за малко време са усвоили най-хубавите военни и механически достижения на времето. Артилерията на Петър I доста е превъзхождала шведската. Построени са били усърдно измислени фортификационни уреди. Сметките на Карл XII за щикова офанзива, в която гвардейците са мощни, не се оправдават. Битката е яростна. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на съветската войска. Карл е бил заставен да избяга в Турция. Това е победа.

Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските борби с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на съветския цар, от този момент се научава да има поради в интернационалната политика ползите на Русия. Петър I, същинското предопределение на който, съгласно историците, е водната буря, получава претенции достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е погубен в борба с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл " - със страдание споделил Петър, като схванал за него. И оповестил седмица на печал за великия пълководец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР