На 27 юли се навършват 45 години от откриването на

...
На 27 юли се навършват 45 години от откриването на
Коментари Харесай

Етнографският музей във Варна става на 45 години

На 27 юли се навършват 45 години от откриването на експозицията на Етнографски музей - Варна. Началото му е поставено още в края на ХIX в., когато в гр. Варна се основава дружинка за събиране на археологически и етнографски старини и естествени материали.

В годишните доклади на Варненското археологическо сдружение и в инвентарните книги на Варненския областен музей през първата половина на ХХ в. са вписани, доста етнографски експонати, изплатени или подарени от варненски жители: пръстени и медни съдове, украшения, селскостопански инвентар, занаятчийски принадлежности, носии, тъкани.

През 1963 година за организатор в отдел „ Етнография “ при Окръжен исторически музей – Варна е назначена Мария Николова. С огромна безрезервност тя се посвещава на събирането на етнографски материали и на откриването на Етнографски музей в независима постройка. Експозицията се разполага в една от най-представителните къщи от средата на ХIХ в. и показва бита и културата  на популацията във Варненския район от ХIХ и началото на ХХ в..

45-та годишнина на Етнографския музей ще бъде маркирана на 25 юли /четвъртък/ 2019 година от  17.00 часа в музея с:

Изложба – „ Дарители и дарения “. Ще бъдат показани групови и самостоятелни дарения, както и първото подаяние /престилки и възглавници/ от 1924 година, на Добруджанската организация.

Ревю на обичайни национални костюми от края на ХIХ и началото на ХХ в., владеене на частни колекционери, с присъединяване на възпитаници от СУ за ХНИ „ К. Преславски “.

Фолклорна стратегия на ФА „ Гергана “  – гр. Варна.

 Изложбата може да бъде прегледана до края на 2019 година

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР