На 27 януари Меркурий и Марс ще преминат една пета

...
На 27 януари Меркурий и Марс ще преминат една пета
Коментари Харесай

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

На 27 януари Меркурий и Марс ще преминат една пета от градуса (12 ъглови минути) една от друга от позиция на Земята. Това ще направи и двете елементарно забележими в едно и също зрително поле, в случай че ползвате телескоп или бинокъл. Въпреки това, ще би трябвало освен да станете рано, само че и да имате добър аспект на изток или югоизток, според от вашето местонахождение, и да сте търпеливи. Струва си, тъй като това ще е най-близката връзка сред планети, забележима с просто око, за цялата година.
Преминаването на планетите през небето значи, че по-бързо движещите задминават по-бавните много постоянно, образувайки това, което е известно като съвпад. Ако равнината, в която планетите обикалят, беше идеално плоска, тогава при всяка връзка една планета щеше да минава тъкмо пред или зад другата. Но в случай че да вземем за пример Юпитер е събрал своите по-малки братя и сестри в редичка, това няма да е добра вест за звездобройците, тъй като те няма да видят съвпад. Отклоненията значат, че има разминаване от няколко градуса – задоволително, с цел да се скапе небесното шоу.
Рядко се случва, само че някои съвпади на планетите са толкоз близко една до друга (само очевидно схваща се), че може да е мъчно да се разграничат с просто око. В такива случаи даже дребните оптични принадлежности разкриват превъзходна панорама. Голямата връзка сред Юпитер и Сатурн през 2020 година беше изключително запаметяващо се прекарване за хората с телескоп. Тази година Марс и Меркурий няма да наподобяват толкоз впечатляващи, само че ще бъдат съвсем толкоз близки.
Най-близкият метод ще е в 3:48 ч. GMT (11:48 ч ET). Най-добрата панорама към галактическото събитие ще е от Нова Зеландия (сутринта на 28 януари) или Хавай. 
Събитието се случва в Стрелец, което без подозрение астролозите ще отчетат за доста значимо. Тъй като е южно съзвездие, това значи, че ще бъде доста по-лесно да се види от южното полукълбо.
Планетите ще бъдат на по-малко от 20 градуса източно от Слънцето и затова ще изгреят към час по-рано.Тази година ще има шест други съвпади сред планети, забележими с просто око. Някои, като да вземем за пример

сред Венера и Сатурн на 21 март, ще бъдат съвсем толкоз близо. Но няма да са забележими, с изключение на може би с мощна инсталация. Същото важи за Марс и Нептун на 29 април.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР