На 27 януари 1879 г. (стар стил) е подписан Константинополският

...
На 27 януари 1879 г. (стар стил) е подписан Константинополският
Коментари Харесай

140 години от подписването на Константинополския мирен договор

На 27 януари 1879 година (стар стил) е подписан Константинополският кротичък контракт сред Руската и Османската империя. С него се удостоверяват изискванията на Санстефанския и на Берлинския контракт и се възвръщат дипломатическите връзки сред двете страни. Освен това се слагат и основите на самостоятелното Княжество България и на Търновската конституция. Конференция, отдадена на 140 години от подписването на контракта беше проведена през днешния ден в Руския културно-информационен център в столицата.


Константинополският кротичък контракт е подписан от съветския дипломат в Османската империя княз Алексей Лобанов - Ростовски, от министъра на външните работи на Османската империя Александър Каратеодори паша и от министър Али-паша. Интересното е, че няколко години преди този момент, по време на първото си представителство в Османската империя, князът се сприятелил с бъдещия султан Абдул Хамид Втори. След като наследил трона, Абдул Хамид самичък изискал Русия да бъде представлявана от остарелия му другар.
княз Никита Лобанов-Ростовски, роднина на княз Алексей Лобанов-Ростовски: И тая дружба му оказа помощ да запази тези останки от Санстефанския контракт. И тоя контракт даде законна основа за основаване на Независимо княжество България и в резултат на това за Търновската конституция.
Всъщност, договорът натоварва Османската империя да заплати обезщетение на Русия от над 802 милиона златни франка.
 Кой е индивидът, превел съветските войски през Балкана, с цел да освободят София? Кой е индивидът, превел съветските войски през Балкана, с цел да освободят София?
През зимата на 1877 година един българин минава от Южна в Северна България през Стара Планина, с цел да се срещне с щаба на ген. Герко, с цел да им предложи...

Част от този дълг е опростена през 1909 година в подмяна на единодушието на Турция да признае независимостта на България без териториални и финансови обезщетения.
Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012 г.): Русия освен ни освободи, Русия ни върна на политическата карта на Европа, само че има своя решителен принос за възраждането на българската държавност, за основаването на новите български институции. Н.Пр. Анатолий Макаров, дипломат на Руската Федерация в България Нека помним тези значими исторически събития, които сплотиха нашите страни за епохи наред и въз основа на това да осъществяваме нови, взаимни планове, които да ни сближават.
Дошлият особено за конференцията от Лондон княз Никита Лобанов-Ростовски подари на съветския дипломат у нас картина, изобразяваща подписването на Константинополския контракт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР