На 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, е роден

...
На 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, е роден
Коментари Харесай

27 януари – Годишнина от рождението на Моцарт

На 27 януари 1756 година в Залцбург, Австрия, е роден Волфганг Амадеус Моцарт, разгласен по-късно за дете-чудо. Той демонстрира изключителния си музикален гений още на 3-годишна възраст, композира на 5, а когато е на 6, свири пред австрийското кралско семейство.

Баща му го учи да чете и написа, да свири на клавесин, цигулка и орган. В Англия дребният Моцарт е предмет на научни проучвания, а духовенството вижда в неговата необикновена и изключителна заложба Божията интервенция.

Моцарт е талантлив с изключителна музикална заложба и съумява да изсвири обещано музикално произведение откакто го е чул единствено един път. Характерна за него е и изключителната му импровизаторска дарба. Известно е, че Моцарт не е употребил чернова и е композирал някои от оперите си единствено за седмици.

Музиката му е самобитен и характерен образец на класическия жанр. Когато стартира да композира, Европа е превзета от галантния жанр, самобитна отрицателна реакция, ориентирана срещу стила барок. Моцарт съумява да върне сложността на епохата на барока, като го обогатява с нови музикални форми и го приспособява към новата обществена среда.

Моцарт е многостранен и еластичен композитор, който написа във всички музикални жанрове, познати тогава - концерти, опери, симфонии, само че им придава техническа трудност, изисканост и прочувствен заряд. Той написа също по този начин и религиозна музика, в това число меси, само че и танцова музика, дивертименто, серенади и други развлекателни жанрове.

Всички съществени характерности на класическия жанр участват в музиката му - непорочност, баланс, бистрота, мощ. Особено в последните години от живота си Моцарт издига хроматизма до нова, непозната до тогава степен на артистичност. Той резервира през целия си живот способността и дарбата да запомня и приспособява скъпи елементи от музиката на други композитори, за което допринясят безспорно и многочислените му пътувания.

Едни от най-известните му творби са оперите " Сватбата на Фигаро ", " Вълшебната флейта " и " Дон Жуан ", както и Симфония 40.

На 27 януари 1832 година в Деърсбъри, графство Чешър, Англия, е роден " бащата " на Алиса, Луис Карол.

Всъщност името, с което всички го познаваме, е псевдоним. Променя името си, тъй като желае да се показва като детски създател, без това да се схваща в Оксфорд, където той е учител по математика.

Истинското име на писателя е Чарлс Латуидж Доджсън. Освен пистател, Луис Карол е мъдрец, математик, логик и фотограф.

Неговите най-известни творби са " Алиса в Страната на чудесата " (1865) и " Алиса в Огледалния свят " (1871). Двете елементи са написани за същинско момиче, с което Луис Карол се среща когато е на четири години. Момиченцето се споделя Алис и е щерка на декана на колежа, в който преподава.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР