На 27 септември във Военния клуб в София поетът и

...
На 27 септември във Военния клуб в София поетът и
Коментари Харесай

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб



На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще означи своя празник измежду другари и фенове. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „ Път като вяра бял “, определена лирика и „ Посоката на българското време “, журналистика (изд. Лексикон).

В предаването „ Графити по въздуха “ писателят изясни, че най-голямата опасност за националната ни нематериалност се крие в най-горните етажи на властта, където шестват посредствеността, примитивизмът и безкултурието. Трябва да се даде опция интелигенцията да покаже това, което е, а не да стои притисната в ъгъла на живота. От този ъгъл изпълзяха доста мизерии. Интелигенцията е там, притисната несправедливо и напълно безконтролно. Има какво да се реализира, в случай че хората са по-образовани, съобщи Шопов.

Той напомни за огромното си другарство с писателя Николай Хайтов. Когато избираха Николай Хайтов за учен, той сподели: " Пак ще разлая кучетата ". Това беше по този начин, тъй като той беше праволинеен, почтен и те не го долюбваха. Той споделяше:„ Една злокачествена, зловонна яма няма да се оправи, като се парфюмира, а като се махне зловонието  от нея, като се изтръгне от нея “. Нека да не парфюмираме, да не мажем, както преди време дамите са си слагали доста пудра, с цел да не се види какво е лицето им, дано споделяме нещата тъкмо както са.Има над нас една мощ, която бди, която знае всичко, и в никакъв случай не прости на подлеците и на отцеругателите, добави писателят.

Драгомир Шопов е притежател и на редица награди, като премията „ Владимир Башев “ за най-хубава първа книга, премия „ Златна звезда “ за песента „ Дъга “, отличена на Международния конкурс за детска ария в Болоня, Италия.

Чуйте цялото изявление на Светлана Дичева с Драгомир Шопов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР