На 27 октомври 2018 г. в 6:53 часа пекинско време

...
На 27 октомври 2018 г. в 6:53 часа пекинско време
Коментари Харесай

Състоя се енергийното стартиране на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай


На 27 октомври 2018 година в 6:53 часа пекинско време се организира енергийното пускане на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ с реактори ВВЕР-1000. Тя се построява в Китай по съветски план. Строителството на Трети и Четвърти енергоблок се реализира с присъединяване на експертите от инженерното поделение на съветската корпорация „ Росатом “. Четвърти енергоблок към този момент подаде първите си киловати електрическа енергия в енергийната система на страната.

Според полученото позволение от китайския регулатор реакторът на Четвърти енергоблок бе изведен на равнище на мощ 25%, след което бе осъществено развъртане на турбината и бяха извършени електрически проби на системата за възбуждане и подаване на мощ. Резултат от дейностите е включване на енергоблока към енергосистемата. Всички системи на енергоблока са работили в щатен планов режим.

„ Тянванската АЕЦ през днешния ден е най-големият руско-китайски енергиен план, който се развива сполучливо с помощта на добре координираната взаимна работа на експертите от двете страни. Енергийното пускане на Четвърти енергоблок е следващото доказателство за това “, съобщи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов. По думите му, „ На площадката на Тянванската АЕЦ ние, с нашите китайски сътрудници, станахме един екип, което оказва помощ за реализиране на този отличен резултат. Убеден съм, че нашето по-нататъшно съдействие и при строителството на идващите енергоблокове на Тянванската АЕЦ, както и на новата площадка Сюдайпу, ще бъде също по този начин дейно и плодотворно. “

Предстои инспекция на работата на реактора на равнище на мощ от 200 мегавата и осъществяване на динамичните проби на равнище на мощ 50%, 75% и 100%. След сполучливото осъществяване на тестванията, ще бъдат извършени демонстрационни тествания при непрекъсната работа на енергоблока и номинално натоварване в продължение на 100 часа. След привършване на тестванията ще се организира авансово приемане на енергоблока, което ще сложи начало на двегодишния гаранционен интервал на употребата му.

„ Енергийното стартиране на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е следващата победа на екипа от съветски и китайски експерти. Партньорството ни, което продължава не едно десетилетие, ни разрешава решително да приказваме и за по-нататъшното сполучливо продължение на нашата работа. Предстои реализирането на не по-малко амбициозните проекти за създаване на четири енергоблока по план ВВЕР-1200, който е постепенен дизайн на ВВЕР-1000 “, съобщи ръководителят на инженерното поделение на „ Росатом “ Валерий Лимаренко.

Пускането на Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ се състоя през 2007 година, а на Трети – през декември 2017 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР