На 27 октомври местим стрелките на часовника с един час

...
На 27 октомври местим стрелките на часовника с един час
Коментари Харесай

Как да подготвим организма си за зимното часово време?

На 27 октомври местим стрелките на часовника с един час обратно.



Преминаването от лятно към зимно часове време поражда доста разногласия и полемики, само че без значение дали ни подхожда концепцията, сме длъжни да настроим часовника си. А какво да вършим с биологичния си часовник?

Само след няколко дни ще би трябвало да се сбогуваме с лятното часово време и да свикнем да се прибираме от работа по мрачно. От друга страна пък, печелим още един час сън.

Като изключим неприятното чувство, че дните ни ще наподобяват по-къси, би трябвало да обърнем внимание на организма си и да го подготвим за промяната, с цел да избегнем някои нежелани последствия за здравето.
Тренировка “на сухо”
Ако започнете да упражнявате организма си да заспива по-рано още през днешния ден, прекосяването към зимното часово време, ще бъде по-плавно и елементарно. Започнете с 10 минути, и с всеки ден увеличавайте цифрата, с цел да може в края на седмицата да заспивате почти половин час по-рано от елементарното.

Ще помогнете на организма си да се приспособява към смяната, като с изключение на лягане по-рано, започнете да упражнявате и по-ранното ставане. Излагането на слънчева светлина доставя на тялото ви витамин Д и управлява равнищата на кортизол и мелатонин, които ви оказват помощ да спите по-дълбоко. Опитайте се да се събуждате с 10-5 минути по-рано заран, с цел да сте по-свежи, а денят да не ви се “губи”.
Избягвайте следобедните дрямки
Ако сте измежду хората, които имат време и опция да си подремват денем, в този момент несъмнено е моментът в който да не се възползвате от това предимство. Нуждата да си легнете следобеда демонстрира, че организмът ви страда от дефицит на сън и от там на сила. Ако въпреки всичко не може да издържите и клепачите ви се затварят, постарайте се да дремвате в по-ранните часове на деня и за не повече от 20 минути. Прекалите ли с дрямката, сигурно ще объркате вътрешния си часовник още повече и от промяната на времето.
Ограничете кафето и алкохола
Постарайте се да не приемате никакъв (или в доста малко количество) алкохол и кофеин сред 4 и 6 часа преди лягане, защото и двете възбуждат нервната ви система и по този начин ще заспите още по-трудно. Опитайте се да спрете следобедното кафе и да пропуснете обичаната чаша вино вечер, най-малко няколко дни до момента в който организмът ви се приспособява към зимното часово време.

Препоръчително е и да ограничите мазните и висококалорични храни няколко дни преди промяната на времето, както и да увеличите физическото натоварване, с което хем ще тонизирате организма си, хем ще си помогнете да заспивате по-лесно вечер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР