На 27 октомври 1505 г. Умира Иван III Велики. Той

...
На 27 октомври 1505 г. Умира Иван III Велики. Той
Коментари Харесай

27 октомври 1505 г. Умира Иван III Велики

На 27 октомври 1505 година Умира Иван III Велики. Той е популярен княз на Московското княжество от 1462 година до 1505 година Той съумява да причисли към Московското княжество съвсем всички великоруски области, поставяйки основите на днешна Русия. Възползвайки се от разпадането на Златната орда, Иван III поставя завършек на траялата два и половина века взаимозависимост на съветските земи от монголите.

Женен за София Палеологина - племенница на последния византийски император, Иван III слага и началото на имперските искания на Русия. Той включва в герба си двуглавия орел на Източната империя, а на непокътнат негов щемпел от края на ръководството му употребява купата „ Иван, по божия благосклонност стопанин на цяла Русия и популярен княз владимирски и московски, и новгородски, и псковски, и тверски, и угорски, и вятски, и пермски, и български “. В обособени документи той се назовава даже цар.

През 1467 година брачната половинка му Мария Борисовна умира, оставяйки го с един наследник Иван Млади. През 1469 година той получава предложение от римския папа да се ожени за Зоя Палеолог. Тя е щерка на Тома, диктатор на Морея и брат на последния византийски император Константин XI Драгаш, която след рухването на Константинопол през 1453 година живее в Рим, дружно със фамилията си. През 1472 година двамата се женят в Москва, като тя приема името София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР