На 27-ми юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици

...
На 27-ми юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на светите Седмочисленици

На 27-ми юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици - това са просветителите на славянския народ светите равноапостоли Кирил и Методий и техните възпитаници - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Църквата е отредила този ден за общото им удостояване, без значение, че в църковния календар за всеки от тях е предназначен обособен празник.

Оценила по достолепие делото на просветителите, църквата дефинира общ ден за почитането им, с което засвидетелства своята благодарност. Светите братя и техните възпитаници извеждат славянските нации от мрака на езичеството и на религиозното незнание. Книжовната и проповедническата им активност ги трансформират във възродители на националната душа.

След гибелта на светите равноапостоли Кирил и на Методий учениците им бягат от гоненията и идват в България, където намират избавление и поддръжка. Изгонени от немското духовенство в Моравия, те намират протекция от българския държател цар Борис I. Свети Климент Охридски умира финален от Светите Седмочисленици, а датата на неговата кончина е отредена за всеобщото им честване.

На този ден християните отдават респект и към паметта на св. великомъченик Пантелеймон, врач и вълшебник.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР