На 27 май 1925 г. са обесени извършителите на атентата

...
На 27 май 1925 г. са обесени извършителите на атентата
Коментари Харесай

27 май 1925 г. Обесени са атентаторите от „Света Неделя“

На 27 май 1925 година са обесени причинителите на атентата в катедралата „ Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 година остарялата софийска катедрала „ Свети Крал” (днес „ Света Неделя”) е претъпкана от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен военачалник Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на ръководещия „ Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединяване.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този момент мощна ударна вълна от детонация поваля мъже, дами и деца, куполът на катедралата отхвръква, а след това се стоварва назад долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, по този начин общият брой на жертвите доближава 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и голям брой жители, в това число деца, напомня в блога си Дани Иванов.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на главния купол, ситуирана при южния вход на постройката. Взривен с бикфордов връв с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, с цел да избягат.

Атентатът е дело на извънредно ляво настроени дейци от Военната организация на Българска комунистическа партия. София е блокирана единствено за минути след детонацията. Разследването е поето от „ Обществената безопасност” („ Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и хванати уредниците и директните причинители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е задържан клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „ Княгиня Клементина” (днес „ Ал. Стамболийски”) и „ Цар Самуил” на път за площад „ Възраждане”, където сякаш трябвало да го чака автомобил. При типа на униформените той се разтреперва и колабира, като притегля вниманието на близките. От него стартира разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са задържани, без да окажат опозиция. От блокадата се измъкват Никола Петров, (който дружно с Фридман възпламеняват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ защитата при слагането и задействането на взрива) и съумяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - предявител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са измежду уредниците на атентата, те откриват огън и най-после се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвиняване желае девет смъртни присъди, само че съдът произнася единствено три - за хванатите физически причинители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който обезпечава достъпа до купола. При това съдът упорства да бъде уверен, че клисарят е знаел какво се прави и изцяло умишлено е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман декларира, че с ясно схващане е влезнал в една незаконна организация, с последна цел - покачване на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския прелом, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, само че тя изменила на идеалите си и го докарала до ситуацията да застане пред съда и да дава отговор за избиването на почтени хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 година, Фридман написа молба до царя - той моли бесилото да бъде сменено с разстрел. Царят обаче отхвърля да удовлетвори последната молба на наказания.

Макар в присъдите да не е маркирано общественото им осъществяване и макар съпротивата на двореца, държавното управление си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от солидни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са поставени столчета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР