На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата

...
На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата
Коментари Харесай

27 март - Международен ден на театъра

На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата 27 март е определена през 1961 година на IХ конгрес на Международния сценичен институт към ЮНЕСКО и е обвързвана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 година
Автор на първото обръщение за Деня на театъра през 1962 година е огромният френски създател Жан Кокто - стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел, сценарист, артист и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна персона сервира на всички фенове на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и отвън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се популяризира посредством средствата за всеобща информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.
26 представления и 10 извънредно забавни съпътстващи събития са включени в програмата на Софийския сценичен салон през месец март. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 година, както и част от Националния културен календар и се организира с поддръжката на Министерството на културата. Една от най-големите изненади е потвърждението, че Лили Иванова ще открие Церемонията по връчване на премиите „ Икар” 2019 на 27 март в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, с която ще бъде закрит Салона.
„ Това е голям и непостижим жест, който звезда от подобен мащаб прави за нас. Лили се отхвърли от хонорара си, заставайки зад нашата идея в поддръжка на Здравния фонд на САБ. Каквото и да кажа за нея, ще бъде малко. Единственото, което мога да споделя е, че съм благополучен, че мога да я нарека другар. Тя е дълготраен член на САБ и доста обича театъра. Ние също я обичаме!”, показа ръководителят на организацията Христо Мутафчиев.
Лили Иванова ще извърши особено за всички напълно нова ария с тематичното заглавие „ Главна роля “, с създатели Артур Надосян (музика), Иван Тенев (текст) и Ангел Дюлгеров (аранжимент), основан особено за церемонията, а екипът на САБ учреди за нея изключителна премия „ ИКАР” за извънреден принос към музиката и културата, която ще ѝ бъде връчена от проф. Николай Вълканов – ръководител на УС на Минстрой Холдинг, който е и Златен спонсор на церемонията.
Билети към този момент се продават на касите на Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Всички доходи от тях постъпват непосредствено в Здравния фонд на САБ в помощ на нуждаещи се актьори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР