На 27 декември 1927 г. Умира Айфел.Символът на Америка –

...
На 27 декември 1927 г. Умира Айфел.Символът на Америка –
Коментари Харесай

На 27 декември 1927 година умира Айфел

На 27 декември 1927 година Умира Айфел.Символът на Америка – Статуята на Свободата – частично дължи появяването си на Айфел. През 1881 година инженерът създал за нея рамката, която поддържа творбата на скулптора Фредерик Огюст Бартолди.

Александър Айфел получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж.

В духа на своето време инженерът строи железопътни линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница. Той е създател на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”. Сградата е проектирана през 1876 година и с нея се слага нова ера в архитектурата, в която постройките почнали да се украсяват с функционални железни детайли и стъкло.

Скандал с корупция застигнал и Айфел. Причината е, че той е работел като инженер в Панамското сдружение. Айфел даже бил упрекнат във взимане на рушвет в размер на 19 милиона франка, от фиктивни покупко-продажби, написа fakti.bg

През 1883 година той е бил наказан на две години затвор и санкция. Но касационният съд отменил присъдата, заради отминалост.

Все отново творбата на Айфел за Световното ревю през 1889 година го обезсмъртява. Строителството стартира през 1887 година и траяло повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а доста години тя останала най-високото знамение в света, до момента в който през 1903 година в Ню Йорк не бил повдигнат небостъргачът Емпайър стейт билдинг.

Айфел е създател и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от проучванията си в тази област. През 1920 година Александър Айфел даже подарил лабораторията си в Отее на френското държавно управление.
тагове Александър Айфел Париж инженер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР