На 27 април 2017 г. продължаващата повече от две години

...
На 27 април 2017 г. продължаващата повече от две години
Коментари Харесай

Година след погрома в парламента Македония се променя


На 27 април 2017 година продължаващата повече от две години политическа рецесия в Република Македония навлезе в своята кулминационна фаза – навалица нахлу в Народното събрание на страната и се опита да се саморазправи с депутатите от Социалдемократическата партия и нейния водач Зоран Заев.

Опитът за неговото премахване се оказа несполучлив, макар че лицето на бъдещия македонски министър председател пострада съществено. ВМРО-ДПМНЕ на управлявалия близо 10 години Никола Груевски беше насила да се откаже от властта, което отвори пътя за сформиране на съдружно държавно управление отпред със Заев на /31 май – 1 юни/.

Една от първите самодейност на новия македонски министър-председател бе да усъвършенства връзките със съседите и преди всичко с България. Броени дни откакто оглави държавното управление Заев дойде на 20 юни в София, където приготви почвата за подписването на Договора за добросъседство и другарство, който се бавеше в продължение на десетилетие. Заедно със своя хазаин Бойко Борисов Заев се поклони на паметника на цар Самуил в София.

На 1 август се състоя историческа аудиенция в Скопие на българския министър председател. Борисов и Заев подписаха Договора за добросъседство и другарство и се договориха да засилват построяването на транспортния кулоар №8, който да улесни връзките сред двете страни – икономически, културни и туристически. На идващия ден, 2 август, двамата министър председатели се поклониха пред гроба на Гоце Делчев, намиращ се в църквата „ Свети Спас “ в Скопие.

Процесът на доближаване сред България и Македония продължи и в духовната сфера, откакто Македонската православна църква-Охридска архиепископия изиска от Българската православна черква да стане нейна църква-майка и да й помогне в извоюването на автокефален статут. На 28 май 2018 година се чака двете църкви дружно да отпразнуват 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Подписването на Договора беше приветствано от Съединени американски щати и Европейския съюз и след това той беше даван за образец от всички високопоставени европейски и американски политици като образец по какъв начин две балкански страни могат да решат по кротичък метод своите дългогодишни проблеми.
 Договорът с България е даван за образец по какъв начин се вземат решение противоречиви въпроси. Договорът с България е даван за образец по какъв начин се вземат решение противоречиви въпроси. / БГНЕС
Правителството на Зоран Заев направи доста и за размразяването на връзките с Гърция и решаването на разногласието за името, който повече от 27 години пречеше на Република Македония да се развива и да стане член на евроатлантическото семейство. На 24 януари 2018 година македонският министър председател се срещна със своя гръцки колета Алексис Ципрас в Давос. Заев увери гръцкия министър председател, че Скопие няма териториални искания към своя южен комшия и в символ на благосклонност преименува летището, което носеше името „ Александър Македонски “ и автомагистралата към него.

Тези дейности са част и от цялостното преразглеждане на политиката на „ антиквизация “, която преобрази Скопие с многочислени монументи по времето на Груевски. По създание ставаше дума за корупционни планове на стойност стотици милиони евро, които изпълниха джобовете на Груевски и околните до него хора.

Срещата в Давос даде подтик на разговора сред Скопие и Атина, който се води от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзияс под специфичното наблюдаване на министър председателите Заев и Ципрас. Проведоха се няколко срещи, в това число с присъединяване на интернационалния медиатор на Организация на обединените нации Матю Нимиц. Очаква се в околните месеци преговорният развой да завърши с решение на въпроса, което ще отвори вратата на Македония за участие в НАТО – нещо, за което тя е подготвена още от 2008 година, само че не се случи поради враждебната позиция на Гърция.
 Македония получи покана за договаряния с Европейски Съюз. Македония получи покана за договаряния с Европейски Съюз. / БГНЕС
На 17 април Европейската комисия предложи Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз. По този мотив министър председателят Зоран Заев съобщи, че страната му към този момент е по-близо до Европейски Съюз. „ Днес сме по-близо до Европейски Съюз и до постигането на икономическите стандарти на съюза за всички жители на нашата страна. В своя отчет до Европейския съвет Европейски Съюз предложи кристално ясна и безусловна рекомендация за началото на договарянията с Република Македония", акцентира той. Очаква се стартът на тези договаряния да бъде даден малко по-късно през юни, което ще съвпадне с края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Днес 1 година по-късно тежката политическа рецесия е единствено спомен, а Република Македония се е върнала на верния път, както означават в Брюксел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР