На 27.09.2019 г. в град София се проведе шестата национална

...
На 27.09.2019 г. в град София се проведе шестата национална
Коментари Харесай

Емил Георгиев е новият Председател на Федерация на Потребителите в България

На 27.09.2019 година в град София се организира шестата национална конференция на Федерация на потребителите в България /ФПБ/.

Конференцията се откри от проф. Йовчо Топалов - Председател на ФПБ. Присъстващите изслушаха отчетни отчети на Мандатната и Контролна комисии и на Изпълнителния секретар на федерацията Емил Георгиев за интервала 2016 – 2018 год.

В отчета си пред делегатите на конференцията инж. Емил Георгиев приказва за широкомащабната активност разгърната от федерацията в отбрана на потребителите. Той проучва положението на пазара и произлизащите от него проблеми. В разследване на абдикацията на страната от своите контролни и регулиращи функционалности, на популацията в България се оферират артикули със занижено качество. Тяхната сигурност е мощно понижена. „ Двойният стандарт” се е настанил трайно на българския пазар освен на питателните и промишлените артикули, само че и на пазара на услугите. Произвола на монополните сдружения в секторите – топлинни услуги, водоснабдяване, телекомуникации застрашява правата на българските консуматори.

Като пример за отбрана на потребителите е взаимната активност сред ФПБ и „ ЧЕЗ България” ЕАД за откриване и попречване на обири на електрическа сила, които напоследък вземат застрашителни размери и то от страна на бизнеса.

Като най-ефективна отбрана на правата на потребителите в България бе посочена законодателната самодейност осъществена от страна на ФПБ. Внесени са 4-ри оферти за промени на Закона за енергетиката и Закона за храните. Внесени са три оферти пред Обудсмана на страната и Върховна касационна прокуратура за прекратяване на порочните практики на ТЕЦ-овете по отношение на техните консуматори. Подкрепена е и смяната на Граждански процесуален кодекс за отбрана на длъжниците.

Последва избор на управлението на ФПБ – Федерален съвет, Изпълнително бюро и Председатели. Единодушно бяха определени - за почетен Председател на федерацията проф. Йовчо Топалов, а за Председател инж. Емил Георгиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР