На 27.01.2021 г. Народното събрание прие Закон за изменение и

...
На 27.01.2021 г. Народното събрание прие Закон за изменение и
Коментари Харесай

Демократична България видя скандални законови промени в полза на продължаващо бетониране и то под индулгенция

На 27.01.2021 година Народното събрание одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който на процедура блокира развиването на столицата. Това твърди в своя публична позиция " Демократична България " (ДБ).
Според демократите, съвсем всички промени, препоръчани сред първото и второто четене на Закона, бяха импортирани по самодейност на столичния кмет и на основния проектант на Столична община (СО) в нарушаване на Закона за нормативните актове - " липсваха каквито и да било публични съвещания, липсваха претекстове и липсваше оценка на въздействието ".
 Арх. Владимир Милков: Промените в Закон за устройство на територията основават предпоставки за корупция Арх. Владимир Милков: Промените в Закон за устройство на територията основават предпоставки за корупция
Промените в Закона за устройствения проект основават предпоставки за корупция. Това съобщи в „ Лице в лице “ по БТВ арх. Владимир...
" Въпреки че Следствен отдел към окръжна прокуратура е основател на промените, те не бяха показани авансово на столичните общински съветници. Едва след приемането им от Народното събрание, кметът и основният проектант на общината откриха за належащо да изискат утвърждение, само че, забележете, единствено от групата на ГЕРБ-СДС в съвета. Приетите по този метод промени са в действителност едни лишени от обща съгласуваност хрумвания на кмета и на основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, които не показват вижданията на общинския съвет като орган на локално самоуправление. Те показват гледната точка само на чинно съгласните с партията-майка общински съветници от групата на ГЕРБ и сътрудниците им от Съюз на демократичните сили ", безапелационни са от " Демократична България ".
Демократите споделят, че съгласно признатата нова наредба не може да се издава позволение за градеж преди прилежащите на парцела улици да са станали общинска благосъстоятелност, т.е. преди проектът за улична регулация да е прибавен . " Изискване, което се появява в закона откакто в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за тази година, както и за миналите повече от 10 предишни, са планувани нула лв. за придобиване и създаване на нови вътрешноквартални улици. Към това е добавена и " опцията " притежателите на градежите да построяват нужните улици, като изискване за въвеждането им в употреба, което явно от опция ще трансформира предписание ", прибавят от Демократична България.
" Изводите са ясни - под ръководството на ГЕРБ Столична община не просто трайно е абдикирала от съществени задължения към публичната инфраструктура, само че и блокира и изкривява развиването на най-атрактивните територии на столицата. Не си мислете, че вълната от " дарения " съставлява вълна от щедрост в интерес на общината. Не. Това е реакция на сложени в невъзможност вложители и очевиден признак, че нещо не е наред в връзките сред тях и локалната власт.
Нашият град може да бъде привлекателен център за хора и бизнес. Липсва му обаче управнически потенциал, който да възнамерява и сътвори изискванията за това. Диагноза, която личи изключително ясно от тази последна корекция в Закона за устройство на територията. Вместо да основава условия, с които трайно да задържи младежите посредством нова инфраструктура, нови здравни центрове, нови детски градини и образователни заведения, нашият кмет се стреми по всевъзможен метод да се отърве от този ангажимент.
Промяната в Закон за устройство на територията, също така, ще сложи в безпомощно положение обособените притежатели и дребните бизнесмени в интерес на одобрените мощни строителни компании, което поражда основателни подозрения за отбрана на избрани бизнес ползи .
 Групата на ГЕРБ-СДС в СОС отбрани измененията в Закона за устройство на територията Групата на ГЕРБ-СДС в СОС отбрани измененията в Закона за устройство на територията
Промените в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, които основния проектант на София предложи и бяха признати от Народното събрание, са...
Приетите промени в Закон за устройство на територията, също по този начин, са в жестоко несъгласие с Конституцията на Република България. Привидно общите устройствени проекти на града могат да бъдат обжалвани. Въведените обаче ограничавания - върху периодите за обжалване, както и върху това кой има право да апелира, трансформират по този начин наречената " опция " в една насмешка с жителите и техните права, обезпечени от Конституцията, от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи и от Конвенцията за достъпа до информация ", споделят още от Демократична България.
От " Демократична България " изрично пазят разбирането, че жителите би трябвало да могат да апелират общия организационен проект на София.
" Възмутителна е и препоръчаната още веднъж от тандема Здравков/Ненков смяна в Закон за устройство на територията, с която се поддържа довършването на кулата " " в квартал " Лозенец ". Свидетели сме на следващата " Поправка Артекс ". Говорим за изменение, което не е предизвикано нито от административна, нито от правосъдна процедура. Причината за него е само развиването на неприключения правосъден спор за прекъсването на градежа. С новото изречение в член 154, алинея 5 от Закон за устройство на територията е доказана изрично тезата на едната от страните по делото - че срокът на издаденото позволение за градеж е до 2028 г . Извън неприемливата демонстрация на лобизъм, това изменение има капацитет да сътвори съществени проблеми при пояснение и използване на закона, което очевидно не смущава неговите създатели. Конституцията е нарушена и с неприемливо ограничение на правото на частна благосъстоятелност с планувания ред за смяна на предназначението на обекти на обучение, просвета, опазване на здравето или просвета ", споделят още демократите.
Друг образец съгласно демократите за неналичието на управническа визия във връзка с градското обмисляне - през октомври предходната година 15-годишният период, в който Столична община можеше да отчужди парцели за обекти на зелена система, беше разгласен за противоконституционен. " Не видяхме обаче нито парламентарно показаните партии, нито кметът и основният проектант на Столична община да са показали интерес към споразумяване на последствията от този факт. А те могат да бъдат трагични за парковете и зелените площи на столицата ", декларират от Демократична България.
" Всъщност единственото, което виждаме е едно дългогодишно, съвсем превърнато в традиция, дори институционализирано безхаберие. От 2007 година до момента в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура са отделяни по нула лв. за придобиване на парцели за паркове и междублоково озеленяване. Същото е ситуацията в бюджета за 2021 година Управлението на ГЕРБ последователно трансформира проблемите на зелената система в непреодолими. Какво вършат госпожа Фандъкова и ГЕРБ-СДС, до момента в който се случва това? Правят се, че проблем няма и повода е напълно прозаична - проектите им стигат най-вече до края на този мандат ", споделят от Демократична България.
 Йорданка Фандъкова: С промени в Закон за устройство на територията стопираме опцията за частни улици Йорданка Фандъкова: С промени в Закон за устройство на територията стопираме опцията за частни улици
Задължително изискване за издаване на позволение за градеж към този момент е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната общин...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР