На 26 юни рожден ден има Преслава.рекламаПреслава Колева Иванова, по-известна

...
На 26 юни рожден ден има Преслава.рекламаПреслава Колева Иванова, по-известна
Коментари Харесай

На 26 юни рожден ден има...

На 26 юни рожден ден има Преслава.

``
реклама

Преслава Колева Иванова, по-известна с артистичния си псевдоним Преслава, е българска попфолк и народна певица. Сменила е рожденото си персонално име от Петя на Преслава.

Родена е на 26 юни 1984 г. в град Добрич,  в фамилията на Янка и Кольо Тончеви – шивачка и интернационален водач. Има сестра, която е с три години по-голяма, и е национална певица от музикална компания „ Пайнер “ – Ивелина Колева.



Преслава е приключила музикалното си обучение в учебно заведение по изкуствата СОУ „ Св. Климент Охридски “ в Добрич, със компетентност фолклорно пеене и музикален инструмент гъдулка. 

 Едва 7-годишна изпява първата си ария с оркестър – „ Тръгнала ми е Милена “.

На 14 години взе участие във Великденското добруджанско надсвирване в гр. Генерал Тошево. Макар и срещу волята на родителите си, стартира да пее още от 15-годишна по заведения.



В ученическите си години със свои съученици образуват оркестър и го кръщават „ Шанс “, а първия оркестър, с който е работила професионално е групировка „ Мега “. През лятото на 2003 г. Милко Калайджиев я открива за огромната сцена и я кани да пее с неговия оркестър в редица заведения по Черноморието. Само няколко месеца по-късно Петя към този момент е част от музикална компания „ Пайнер “ под креативния псевдоним Преслава. 

Преслава е едно от най-ярките и знакови имена на българската музика през последното десетилетие. Притежава компактен и елементарно различим глас – мецосопран.

Благодарение на богатите си гласови благоприятни условия е способна да пее доста стилове музика – попфолк, фолклор, поп, рок, джаз. 



Тя е първата певица, носителка на оценката „ Музикален кумир “ на телевизия „ Планета “, и единствената в историята на попфолка, чиито общи трофеи „ Певица на годината “ се пресмятат на 13. Певицата също по този начин е отличена и с две интернационалните награди за Най-популярна българска певица в чужбина и за Балканска звезда на Международните музикални награди надлежно в Черна гора и в Истанбул.

 Освен това тя е от най-награждаваните български певици – нейните оценки и награди са съвсем 60 на брой, добити за 10 години. 



Певицата има няколкогодишна връзка с Георги Станоев – Бирмата.

През октомври 2017 година Преслава за първи път се демонстрира обществено приятеля си – предприемачът Павел Лазаров.

На 26 март 2018 година певицата афишира, че е бременна посредством пост в Instagram.

На 14 септември 2018 година ражда щерка си, Паола
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР