На 26 юни 2019 г. в Националната професионална гимназия по

...
На 26 юни 2019 г. в Националната професионална гимназия по
Коментари Харесай

Откриха център по екология в професионална гимназия в Тетевен

На 26 юни 2019 година в Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване " Сава Младенов " – гр. Тетевен бе открит Център по екология. На формалната гала участваха Председателят на Общинска фондация „ Тома Васильов “ – гр. Тетевен и Председател на Общински съвет – Тетевен - Мария Стойчева, Зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, Председателят на Синдиката на българските учители – д.ик.н. Янка Такева, Еленко Начев – Началник на Регионално ръководство на образованието – Ловеч, Наталия Митева – Програмен шеф „ Образование “ във Фондация „ Америка за България “ и госпожа Ирина Илиева още веднъж от Фондация „ Америка за България “, проф. доктор Иван Палигоров – Председател на Съюза на лесовъдите в България, инж. Севдалина Димитрова – представител на Югозападно държавно дружество – гр. Благоевград, спомоществователи, учители, възпитаници, деца от детски градини и жители.
Директорът на НПГГСД " Сава Младенов " – гр. Тетевен – Инж. Златина Каталиева – Симеонова откри церемонията с прочувствена тирада, припомняйки на всички, че центърът по екология,във типа му през днешния ден, е плод на една фантазия на Еко-клуба към учебното заведение и ръководителят му инж. Петя Кръстева, неуморните задружни старания на сътрудниците в гимназията, вярата и поддръжката на доста организации, компании и жители. С максимален принос е Фондация „ Америка за България “ с 59% от нужните средства, която се спряла на плана за учебно заведение на бъдещето, както и на още 22 оферти, определени измежду 270 кандидатури. 23% от финансирането е личен принос на учебното заведение. Проектът е бил подсилен още от Общинска фондация „ Тома Васильов “ – гр. Тетевен, Югозападно държавно дружество – гр. Благоевград, компании от гр. Тетевен и района, гр. Лозница, гр. София, жители и е сбъднат с неуморния труд на учениците от 12 „ а “ клас на НПГГСД " Сава Младенов " – гр. Тетевен, випуск 2018 и чиновници на учебното заведение. Над плана са работили арх. Славова и арх. Стайнова от Интегра Консулт Проект и арх. Николай Трайков от Фондация „ Америка за България “, а за софтуерното съоръжение са се погрижили от Център за креативно образование – гр. Пловдив.
Председателят на Синдиката на българските учители – д.ик.н. Янка Такева, която посети за първи път учебното заведение, благодари на екипа на НПГГСД " Сава Младенов " – гр. Тетевен за всеотдайната работа, както по плана, по този начин и в класните стаи, като сервира и дарове от името на СБУ. Тя съобщи, че е възхитена от протичащото се в Община Тетевен, от ентусиазма за работа, който заварва, от това, че вижда актуализирани учебни заведения, от равнището на НПГГСД " Сава Младенов ", което несъмнено е заслужило статута си на национална гимназия и подсети, че в никакъв случай преди образованието не е било сложено като толкоз висок приоритет в националната политика и че се радва, че резултатите са видни.
Мария Стойчева – Председател на Общински съвет – Тетевен и Председател на Общинска фондация „ Тома Васильов “ – гр. Тетевен показа с присъстващите, че точно общинската фондация е била измежду първите подали ръка на концепцията центърът по екология да бъде построен и се гордее, че след тези 3-годишни задружни старания на толкоз доста хора резултатът е налице. Тя напомни и безспорния принос на инж. Зоя Петрова – някогашен шеф на учебното заведение за развиването му и сполучливото надграждане в лицето на инж. Каталиева – Симеонова.
Наталия Митева – Програмен шеф „ Образование “ във Фондация „ Америка за България “ показа, че е същински горда от постигнатото, тъй като това не е просто инвестиция в едно учебно заведение, а инвестиция в бъдещето, инвестиция с добавена социална стойност. Проф. доктор Иван Палигоров – Председател на Съюза на лесовъдите в България пък сервира на Инж. Каталиева – Симеонова почетния знак на СЛБ за принос към развиването на лесовъдството в България, с който поздрави колектива на НПГГСД " Сава Младенов " по случай 110-годишнината на учебното заведение, която бе маркирана тържествено на 22 март 2019 година Той си спомни за първите уроци по родолюбие, които е получил точно в Тетевен от общественика Христо Спасунин и прикани центърът и учебното заведение да пазят и основават точно любов към България и всичко, което тя има. На собствен ред Севдалина Димитрова сервира приветствен адрес от инж. Дамян Дамянов – Директор на Югозападно държавно дружество – гр. Благоевград, а Еленко Начев – Началник на РУО – Ловеч не пропусна да означи, че Област Ловеч е единствената в България с две национални гимназии, а НПГГСД „ Сава Младенов “ е голяма горделивост за града, региона и България.
Наталия Митева - Програмен шеф „ Образование “ във Фондация „ Америка за България “ разгласи Центърът по екология за открит, прерязвайки алегорично лента пред вратите му, а формалната стратегия приключи с осъществяване на дудук на Николай Андреев – ученик от 10 кл. на НПГГСД „ Сава Младенов “.
Центърът по екология е едно извънредно съвременно пространство, решено с технологии на бъдещето, които ще допринесат за още по-високото качество на образованието в националната гимназия, като в същото време ще предложи и достъп до знания за околната среда на децата в детските градини и учениците от главните учебни заведения на община Тетевен, поднесени по забавен и интерактивен метод. Той разполага с интерактивна стена с показани дървесни типове, цифрова лаборатория „ Айнщайн “, три цифрови микроскопа, мобилни лаборатории за проучвания в областта на екологията, два цифрови екрана, изцяло съоръжение за семинари, пространство за отдих, ръчно направени от екипа на гимназията изобретателни и просветителни игри и метеорологична станция. Чрез него, а и след завършилите реорганизация, възобновяване и съоръжение на сградния фонд, НПГГСД " Сава Младенов " – гр. Тетевен, като едно модерно учебно заведение на бъдещето, което несъмнено е образец за безспирно развиване в крайник с изменящата се просветителна среда, е готово да посрещне своите нови възпитаници на есен и да разшири познанията на тези, които към този момент се образоват в него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР