На 26 юни 2005 г. Ахмед Доган, тогава лидер на

...
На 26 юни 2005 г. Ахмед Доган, тогава лидер на
Коментари Харесай

КЛАСИКА: Интервюто на Слави с Ахмед Доган

На 26 юни 2005 година Ахмед Доган, тогава водач на Движение за права и свободи, взе участие в " Шоуто на Слави " като финален посетител от поредицата от политици, интервюирани от Станислав Трифонов. Преди дни Дългия изтегли министрите си от държавното управление на четворната коалиция, а парламентарната група на " ИТН " се разцепи. По мотив на тези събития още веднъж се разяснява има ли връзки сред " ИТН " и Движение за права и свободи или не, какви са въздействията, медиаторите.

ЕТО ПЪЛНИЯ ТЕКСТ на изявлението, трансформирало се в класика:

- Добър вечер, господин Доган. Вие 15 години сте в политическия хайлайф. Преди време ни гостува господин Примаков, който е някогашен министър председател на Русия, външен министър, началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В един неналожителен диалог, той ни сподели, че в случай че един политик желае да се оправи с проблеми като престъпността или други проблеми, най-важното изискване е да има топки. Вие от 15 години сте в политиката. Забелязвате ли в българския политически хайлайф да има хора с топки?

- Ако политиците нямат топки, доста зле за тях. Разбира се, има случаи, когато има топки, само че няма резултат от тях.

Но съгласно мен, от позиция на справяне на престъпността, такава " топка ", бих споделил, като инструмент за решаването на този проблем, е Бойко Борисов...

За огромно страдание, последните 15 години направихме доста гафове... с разграждането на специфичните служби и с несъответстващото им ново създаване. И тука закъсняхме.

Ние се движим закъснително, изключително в подтекста на тероризма след 11 септември. Следващият мандат може би също ще бъде доста виновен, от позиция на съответно създаване на структури, към този момент в европейската политика.

- Позаговорихме за сигурност и за тероризъм. Ще Ви изтъквам някои дати и събития - 9 март 1985 година, гара Буново, е взривен вагон за майки с деца във влака Бургас-София. Загиват три деца и четири дами.

Същия ден избухва бомба в кафе-сладкарница на хотел " Сливен " в Сливен. На 30 август 1984 година избухва бомба в чакалнята на гара Пловдив. Отново има жертви.

Това са така наречен " терористични актове " от 80-те години, дело на хора с турско съзнание, които по този метод, доколкото съм чувал доктрината на Движение за права и свободи, стачкуват против смяната на имената. Каква е оценката, тъй като за множеството българи, убеждавам Ви, това са терористични актове?

- Те са такива. Едно към едно терористични актове, единствено че Движение за права и свободи няма нищо общо с тях. Осъдени са, доколкото знам, на гибел.

Но сред тях имаше и българи. Всъщност аз това го разбрах след това.

Вижте, тероризмът е една болест, освен на нашето време. Нашето време просто имаше достойнството да получи доста огромни плесници, защото технологията беше доста висока и те разполагат и със средства, и с технологии, финален модел оръжие.

Тероризмът постоянно поражда тероризъм. Насилието задава принуждение.

... Дори и да е положителна идеята, не може да се взема решение с принуждение. Аз постоянно съм бил срещу насилието за решение на обществени проблеми и политически изключително или личностни.

Ние прекомерно дълго ще се борим с тероризма, тъй като не сме подготвени в това отношение. Особено след 11 септември огромният проблем, който се сложи в международен мащаб е, че разузнаването не е на нужното ниво.

Срещу тероризма ние не можем да се борим с войска или със профилирани елементи, без разследваща информация, без да имаш изпреварваща информация. Точно в това отношение американските служби получиха доста сериозен пестник.

- Да приемем, че Движение за права и свободи приема негативно тези терористични дейности.

- Ние сме ги осъдили тези дейности доста от дълго време.

- Нямаше ли да е демонстрация на добър звук тази година в Народното събрание, когато беше препоръчана минута безмълвие в памет на починалите от този атентат, депутатите на Движение за права и свободи също да бъдат в залата. Защото в залата присъстваше единствено един?

- Не ми е направило усещане, тъй като аз доста рядко вървя в Народното събрание.

- На нас ни направи и взехме решение да попитаме. А за какво не ходите на работа, господин Доган?

- Ами тъй като в Народното събрание имам относително малко работа. Точно по тази причина не получавам заплата от Народното събрание.

- Значи Вие противоречите на правилника?

- Аз не вземам участие в нито една комисия, само че съм народен представител, най-много от позиция на статуквова страна, като политик, като водач на партия. Иначе нямам кой знае какво предпочитание да бъда народен представител.

Аз управлявам активността на парламентарната група посредством моите заместници. Имам задоволително доста работа.

- А тогава за какво се кандидатирате за народен представител? Можехте да сте като царя.

- Е, не съм цар за огромно страдание.

- Е, то и той не е. Можехте да сте като него.

- Дали той е или не е, е въпрос на теза. Но аз, най-малко на този стадий, не мисля, че всеки политик би трябвало да прави политика в Народното събрание. При нас обаче е по този начин. Може би след пет години ще бъде нещо друго.

Не пламтя от предпочитание да бъда народен представител. Но в България и в Европа от елементи, част от огромната политика се прави в Народното събрание - посредством законодателна активност, посредством диалогизиране.

- Това значи, че в случай че отново Ви изберат, а очевидно ще Ви изберат, отново няма да ходите на работа?

- Да, отново няма да вървя, само че ще имам много работа.

- Г-н Доган, да поговорим към този момент за листите. Прочетох ги доста деликатно. Има доста забавни имена, за които Ви предлагам да поговорим в този момент. Ние знаем оценката Ви за ръководството на господин Костов. Тя значително се покрива с нашата оценка. Затова аз персонално бях доста сюрпризиран, че видях във вашите листи на избираеми места двама души, които са директно свързани с това ръководство и, бих споделил, хората, които са най-компрометирани - г-дата Христо Бисеров и Йордан Цонев. Първо, желая да коментирате тяхното присъединяване в вашите листи и второ, желая да Ви попитам за какво лидер на листата ви в Пазарджик е касираният кмет на Велинград Фидел Беев, който апропо преди два дни беше наказан да заплати 354 300 лв. наказателна клауза на Агенцията за следприватизационен надзор. Решението на съда е влезнало в действие преди два дни.

- Естествено, по време на ръководството на Съюз на демократичните сили Данчо Цонев беше ръководител на комисия, господин Бисеров също имаше висок статус. Познавам ги от много време.

Основната причина да бъдат включени в листата е, че те направиха опит да отворят Съюз на демократичните сили в интервала на диктат на така наречен " Командир ". Те направиха доста сериозен опит.

За мен, те са стойностни хора, тествани са. Последните пет години господин Цонев ми е консултант по стопански проблеми. Бисеров е един доста квалифициран правист и е доста добър политик.

- Не Ви ли тормози това, че общо взето за тях медиите пишеха, че те са се забогатели точно с помощта на позициите си във властта.

- Не, за господин Бисеров имаше една акция, че си направил една къща. Сигурно и към мен ще има подобен въпрос за Бояна.

Вижте, ние сме привикнали да се съобразяваме - и това е правилно- с облика на Апостола. Значи политикът би трябвало да бъде гол, необут, гладен?

- Не, само че не трябва да се облагодетелства, когато е във властта. Ако пристигна богат, общо взето, няма проблеми.

- Ако ми зададете въпроса по какъв начин политиците набират средства, ще приказваме повече на тази тематика.

- Специално господин Бисеров и господин Цонев преди да бъдат в Съюз на демократичните сили, не са имали толкоз висок стопански статус - и това е обществено известно.

- Е, те са способни. Данчо Цонев имаше...

- Не разясня качествата, а какъв брой са били богати.

- Данчо Цонев си е предприемач. И то преди да бъде народен представител от Съюз на демократичните сили. Той в действителност е основател на Съюз на демократичните сили в Бургаски район.

Бисеров е тръгнал от Хасково и е основател на Съюз на демократичните сили в Хасковска област. Един от архитектите за порядъчна политика. Особено първите две години.

Първите две години бяха относително търпими. Проблемите започнаха след втората година. Въпросът, който те сложиха тогава, беше доста настоящ за нас, за отваряне на Съюз на демократичните сили към другите политически сили.

Тогава ние имахме подготвеност за основаване на една коалиция със Съюз на демократичните сили. Но за огромно страдание това беше повода те да изоставен кораба.

- За Фидел Беев да ни кажете единствено няколко думи? Той беше касиран при изборите за кмет.

- Едно към едно мога да Ви кажа и поемам отговорност по това нещо - това беше политическа поръчка (съжалявам, че го казвам) към избрани магистрати.

- Не е добре да се разясняват решения на съда.

- Не, аз съм политик и мога да разясня.

- Все отново законите са и над политиците, господин Доган.

- Аз съблюдавам закона. Но законът не не разрешава да се прави коментар на несъмнено деяние. Съдът не е божествена инстанция. Това е човешка инстанция.

Значи, Фидел Беев е от тази категория предприемачи, които за малко време се трансфораха в естествени водачи на цялостен район. Значи, два пъти е касиран, два пъти печели с 14 000 гласа единствено във Велинград.

- В момента не е кмет.

- В момента не е, само че е касиран с 13 500 гласа.

- А на тази присъда преди два дни, по какъв начин ще коментирате да заплати 300 000 лв.?

- Съжалявам, само че за това не съм осведомен.

- Беше в централния щемпел.

- Последните 30 години съвсем съм в придвижване, само че особено ще го ревизира. Но за мен господин Беев е доста заслужен човек, натурален водач. Аз особено подтиквам хора, които са се издигнали и утвърдили в избран район в категорията естествени водачи.

- (...) Говорехме си за етническия темперамент на Движение за права и свободи и дали то може да стане партия с неетнически темперамент, който надали е най-важният въпрос. Има един въпрос, който витае в общественото пространство, по-скоро в слуховете, които обаче са много стряскащи и по принцип постоянно намират храна в едно общество, изключително на Балканите. Въпросът е дали Движение за права и свободи ще изиска автономност за българските турци, изключително с оглед влизането в Европейски Съюз. Имали изобщо такива планове и упоритости или в никакъв случай не е имало?

- Такъв въпрос, даже и в случай че дъщеричката ми сложи, ще го взема за подбив. Не виждам учредения, влизайки в Европейски Съюз, която и да е политическа мощ с подобен темперамент... тъй като вие предоставяте, че Движение за права и свободи е с подобен темперамент, аз ненапълно го одобрявам за правилно, само че не е тъкмо по този начин.

Първо, Европа е най-сигурния чадър за националната сигурност, за националната ценностна система, за националната еднаквост, за националната тактика за развиване. По-сигурно място за НАТО и Европейски Съюз, където тази концепция даже и няма право да витае във виртуалното пространство.

Аз мисля, че някой ги измисля тези крайности по време на акцията, с цел да насочат избрани вотове към една или друга политическа мощ. Не желая да беседвам по този въпрос.

- Приемаме, че конституцията си е права. Нашата страна е неделима.

- Няма подозрение това нещо и в никакъв случай съм нямал подозрение.

- Аз съм от Исперих. Понеже казвате, че Движение за права и свободи не е етническа партия - общинската администрация в Исперих наброява 96 души, от които 10 души са с български имена. Защо Движение за права и свободи преднамерено назначава на работа като държавни чиновници единствено етнически турци, откакто не е етническа партия?

- А какво е съотношението на етносите в Исперих, знаете ли? В самия град, в самата община?

- В общината да.

- За какво приказваме?

- 60:40.

- Значи от позиция на обикновената правдивост в едно демократично общество идеалът е общинската администрация да дава отговор на съотношението, да речем, на етносите, на обществените групи. Да бъде функционалност на стратите. Равнището на обществото в най-строгия смисъл на думата.

Ние започнахме това отваряне. Неслучайно аз давам отговор на този въпрос - дали имаме етнически темперамент. Ние се отворихме през последните четири-пет години доста съществено.

... Моята фантазия е Движение за права и свободи след години да бъде фифти-фифти (50:50) турци-българи, мюсюлмани-българи, дай Боже - и това ми е огромната цел. Така че и в административно отношение и във връзка с фрагментите в държавната администрация, в общинската администрация ние занапред би трябвало да търсим този баланс.

Само един образец ще Ви дам. Ние сега имаме над 5000 души във властовите структури на централна и локална власт.

От тези 5000 души към 80% са младежи под 35-годишна възраст. За тях няма никакво значение етническа партия ли е или не.

- Това държавно строителство ли е или е партийно строителство? В смисъл, уреждайки хора на служби, очевидно се гради и партия?

- Вижте без административни структури, без администрация няма власт. Партия, която желае да прави единствено алабалистики, да дава обещания... не може да реализира задачите си. Така че администрацията е детайл на властта.

- А Вие имате ли надзор върху Вашата администрация, тъй като има много сигнали за назад отношение на българската администрация към българските жители?

- Контрол има и аз съм го потвърдил. Който не съблюдава избрани правила, няма значение дали е министър или зам.-министър, си намира друго място.

- Понеже сме имали доста пъти опцията да се убедим, че изповядвате правилото, който слага толерантността и търпимостта преди всичко, желаех аз да задам един въпрос. Ще стартира малко по-отдалеч. Нали знаете по какъв начин работят търсачките в интернет? Пишете една дума, пишете знака " + ", пишете друга дума и в случай че сред двете думи няма сходство, търсачката Ви споделя " Не са открити сходства ". Аз си разреших да въведа в търсачката две думи, които на пръв взор не би трябвало да имат връзка. Думата " гяур " и името на зам.-министъра на земеделието Нихат Кабил. Странно - излязоха резултати. Излязоха публикации, в които Нихат Кабил нарекъл свои подведомствени " гяури ". Пише в кои вестници, по кое време е казано. Това ли имахте поради, когато казахте в този момент, че хората, които са си разрешили такова държание, са получили това, което е трябвало да...

- По принцип, в случай че има доказателства за сходно отношение, при нас няма шир. Случая особено съм го ревизирал и просто не е правилно. Само направете ретроспективен разбор, да речем, и сами ще се убедите, че при нас тия неща не се позволяват.

- Може ли да сменя тематиката. Искам да помоля режисьорът да пусне едно видео, което демонстрира бързите темпове на развиване....

Репортер: Ако " Александър Невски ", НДК и паметникът на Цар Освободител са част от забележителностите на София, тази постройка е основната забележителност на столичния квартал " Бояна ". По неофициални данни размерът на парцела е повече от 3500 кв. метра. Кой живее зад тези тъмни стъкла, какво работи този човек?

Съсед: Тази къща е на един добър политик. Казва се Ахмед Доган. Няколко пъти го виждаме, с колело се движи индивидът, поздравява ни навън. Ние вдигнем ръка, той вдигне ръка, като положителни съседи.

Съседка: Къщата беше остаряла, на Министерство на леката индустрия. После я напуснаха и запустя. Започнаха да я ограбват. Дойде Доган, купи го. Сигурно го е купил де, в този момент не знаем тъкмо. И го преработиха, направиха го, да ти е кеф да гледаш.

Репортер: Въпреки че хората го назовават " Доган сарай ", Движение за права и свободи афишира парцела като Школа за образование на млади политически фрагменти. Това школа ли е в действителност?

Съсед: Не сме виждали школа.

Репортер: Школата разполага със заседателни зали, закрит басейн и барбекю.

Съседка: Прави купони, само че са умерени, тихички са.

Репортер: Идва ли да ви изиска чаша брашно, чаша захар?

Съседка: Как ще ни изиска? Има доста прекрасен басейн, доста хубава градина пред басейна. Там има и животни.

Репортер: Животните са тези три пауна. Жалко, че си нямат собственик, тъй като Движение за права и свободи и Доган отхвърлят сараите да са техни. Но като се изключи че образова млади политически фрагменти, школата основава и нови работни места.

Строителен служащ: 750 лв. взимам заплата.

Репортер: За какво?

Строителен служащ: За строителство. Пили сме дружно, да и с вас можем да пием. Това е нещо обикновено. Той е елементарен човек също като нас.

Репортер: Ти взимаш заплата при него 750 лв., той ще ме вземе ли и мен на такава заплата?

Строителен служащ: Колко пари взимаш от Би Ти Ви?

Репортер: Достатъчно, но 750 лв. от горната страна не е неприятно.

Строителен служащ: Отгоре? Е, стига ще станат 1500.

Съседка: Като съсед е добър съсед. Това можем да кажем. Не сме видели неприятно от него.

- Въпросите бяха сложени от нашия сътрудник Боби Лазаров, който направи видеото. Това ваш дом ли е, школа за образование на млади фрагменти ли е, кой го е финансирал? Вие преди, когато се е строяло, не сте казвали от кое място идват финансите, какво е това нещо там?

- На екрана има информация за финансирането. Явно сте ревизирали добре, само че това е друга тематика. Ще ви отговоря на въпроса. Бих се радвал това да бъде мой дом.

- Значи въпреки всичко е школа за....

- Твърде е огромно, с цел да бъде персонална къща. Има 18 спални, доколкото знам, има зали, ресторантска част за срещи и така нататък

Явно представителите на медията одобряват политиците доста обикновено - да се вършат срещи, да речем, или договаряния в кафенета, в кръчми, в питейни заведения. Този интервал сме го минали доста от дълго време.

За мен особено, в случай че една партия няма запас да си построи такова нещо, за което става въпрос, и то за обучаване на фрагменти... Ние всеки ден имаме посещаване на общински кметове... Аз имам 30 общини, имам 500 села. Идвайки в София, наложително там остават.

Говорим за Европа. Без обикновена визия за европейския стандарт от позиция на административно произвеждане, на позиция във властта, ще останем прекомерно надалеч от европейските правила.

Това е база, която основава среда, основава информационно пространство, основава критерии за връзки, за основаване на правила и така нататък Това й е функционалността.

- Понеже казахте, че ще ни отворите по какъв начин партиите събират пари? Това е доста забавен въпрос, никой не ни отваря, отворете ни вие.

- Гледах на запис, нямах опция да ги виждам непосредствено. Много тънко ви будалкат с всякакви дарения, персонални компании, което може да се одобри, само че не е цялата истина.

Всъщност в целия свят, като започнете от Америка и до Япония, всяка партия си има, по този начин да се каже, обръч от компании. И в този момент давам отговор на въпроса за финансирането.

Че аз, в случай че не мога да построя един подобен дом, по какъв начин ще реша казуса с страната? Ако мислите, че моите благоприятни условия са по-малки от тези на един банкер, значи нямате действителна визия за опциите на един политик.

През последните 15 години несъмнено половината предприемачи, които са над междинното ниво, са или с мое подпомагане, или минимум с моя усмивка.

- Това е доста забавно и желая просто да се вметна. Защо партиите не си признават, че имат подобен обръч от компании? Това не е срамно в края на краищата.

- Явно сте им сложили диференциран въпрос. Вие им поставяте: Откъде имате парите? Ами, те ще ви кажат: От дарения...

- Винаги има компании, които поддържат една или друга политическа мощ. Това не е неприятно.

- Не е неприятно, несъмнено....

- Политическата мощ се отблагодарява по някакъв метод на компаниите?

- И това е правилно, да.

- То е било доста просто.

- После има обекти, кой ще извършва, подизпълнители, кой ще съветва и така нататък

- А за какво единствено вие си го признавате това?

- Защото имам смелостта. (...)

-... Ние към този момент тук една седмица близо седим тук и приказваме с водачи на политически сили за евроинтеграция. Досега излизаше, че се борят хрумвания или концепции, също съгласно нас и персони с техните разлики, истории, спорове, пък в този момент като ми казахте това за обръча от компании, на мен битката ми се обяснява по различен метод. От Европейски Съюз идват едни сред 3,9 и 5 милиарда евро... и май е значимо през чий обръч от компании ще минат?

- Разбира се. Няма случаи, сътрудници, европейски фонд да не допуска наложително европейска компания - основен реализатор, даже европейска консултантска компания. Българските компании са някъде в графата " Подизпълнители ", трета позиция, даже на база джойнт-венчър.

Това е даденост - Европа ти дава парите, обаче ти споделя компанията реализатор или ти показва консултантската компания. Тези 4,76 милиарда евро, които ще ги получим 2007-2008-2009 година, бъдете уверени, че рамката на компаниите към този момент е избрана от тях.

- А в този момент на 25-и ще определим рамката от нашите компании?

- Разбира се, това е естествено.

- Значи, в случай че станем сполучливи предприемачи, можем вероятно да се надяваме на добър бизнес?

- Можете. Особено доста е значимо кого ще подкрепите.

- Да, ясно е, разбрах, вие най-малко си го признавате... Едно от най-ефектните ви предизборни обещания, които направихте, беше казусът с тока в " Столипиново " на циганското население... Ако приемем, че аз си дам гласа за вас, обещавате ли в идващите пет години и аз да не си заплащам тока?

- Първо, ние нямаме моралното право да дефинираме кой какъв е. Това е въпрос на персонален избор. Въпросът фактически беше решен.

Моята молба към австрийската компания, която приватизира " Електроразпределение " - южното направление Пловдив-Бургас - и още първите дни... Аз не знаех за казуса, апропо. Информираха ме, направих опит, познавам компанията, помагал съм.

- Вече се сещаме.

- Така се прави политика. Отначало имаше позитивен резултат, обаче след това митингите, внезапно доста хора желаеха да се запишат да живеят в " Столипиново ", сътвори се обществен проблем. Имаше протестни писма от съвсем всички съществени политически сили.

Въпросът се отсрочи за след изборите, само че аз ще го реша. Съжалявам, че по време на изборите ме осведомиха, другояче щях да направя всичко допустимо, само че безшумно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР