На 26 януари, 2023 г., стартира първата по рода си

...
На 26 януари, 2023 г., стартира първата по рода си
Коментари Харесай

Стартира първата гражданска инициатива Европа без тютюн“

На 26 януари, 2023 година, започва първата по рода си Европейска гражданска самодейност „ Европа без тютюн “ и подписка в нейна поддръжка. Това е апел за реализиране до 2030 година на околна среда без тютюн и първо европейско потомство без тютюн. Организатор за България е Коалицията за живот без тютюнев пушек.

„ Тютюнопушенето е проблем за света, за Европа и изключително за България, чието решение може да усъвършенства здравето на хората и здравето на планетата “, обясниха доктор Гешанова и доктор Гавраилова от Коалиция за живот без тютюнев пушек – уредник на подписката за нашата страна.

Инициативата е дело на група европейски организации, членове на Европейска мрежа за предварителна защита на тютюнопушенето (ENSP). Те показаха на Европейска комисия гражданската самодейност „ Призив за реализиране на околна среда без тютюн и първо европейско потомство без тютюн до 2030 година “ на 24 август 2022 година Но с цел да може Европейската комисия да предприеме дейности за осъществяване на самодейността, страните в Европейския съюз би трябвало да се съберат един милион подписа за една година, а в България – 12 000 подписа.

„ Правим го, тъй като тютюневата пандемия е основната предотвратима причина за преждевременна гибел. Трябва да предпазим новите генерации от пристрастяване към тютюн и околната среда – от замърсяване. А за това преди всичко е належащо до 2028 година да се приключи продажбата на тютюневи и никотинови произведения на жители, родени след 2010 година и се вкара непоколебим надзор върху това.

Втората цел е да създадем европейска мрежа от плажове и речни крайбрежия без тютюн и фасове, като създадем тези пространства по-здравословни и екологично устойчиви. Доказано е, че цигарените фасове замърсяват морето и реките с никотин и катрани. Необходими са най-малко 10 години за разграждането им, като през това време те се употребяват от рибите и другите водни жители и по този метод навлизат в хранителната верига.

Като трансформираме нашите плажове в среда без тютюн или фасове, отстраняваме един от най-замърсяващите детайли на морето. В допълнение се обезпечава свободно от тютюн и тютюнев пушек пространство тук-там, където има огромно скупчване от възрастни и деца, в това число с респираторни болести, които в противоположен случай се трансформират в пасивни пушачи.

Третата цел е да създадем европейска мрежа от национални паркове без тютюн и фасове, което ги прави по-здравословни и понижава замърсяването и риска от пожари. Защото цигарените фасове съставляват 3,25% от аргументите за горските пожари и са довели до изгарянето на хиляди хектари гори.

Четвъртата ни цел е да разтеглим откритите пространства без тютюнев пушек и никотинови пари, изключително на местата, посещавани от малолетни – паркове, плувни басейни, спортни събития и центрове, представления и тераси на заведения за хранене. Научните проучвания демонстрират висока централизация на нечист с тютюнев пушек въздух на тези места навън, заради което би трябвало да се отбрани здравето на непушачите, изключително на малолетните и болните.

Петата ни цел е да се отстрани рекламата на тютюневи произведения и наличието им в аудиовизуални продукции, обществени медии, като се обръща особено внимание на скритата реклама посредством авторитетни лица и продуктово позициониране. Защото всички форми на реклама подтикват потреблението, понижават мотивацията на пушачите да откажат пушенето, предизвикват някогашните пушачи да стартират да пушат още веднъж и основават среда, в която използването на тютюневи произведения се възприема за нещо всекидневно, задоволително и обикновено.

България е една от последните страни в Европа, в която външната реклама на тютюневи произведения към момента е позволена. И макар, че не се популяризират директно цигарени кутии, тютюневата промишленост съумява да употребява всевъзможни трикове, с цел да показа в най-приемлива светлина своите артикули. Това се отнася изключително доста за новите нагреваеми и никотин съдържащи произведения, които се показват на обществото като по-малко нездравословни.
Шестата цел на самодейността е да се финансира научноизследователска активност за разкриване на лекуване и за по-добра прогноза на болесттите, породени от използването на тютюн “, аргументираха се от Коалиция за живот без тютюнев пушек.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР