На 26 януари 1891 г. в Кьолн умира Николаус Ото.

...
На 26 януари 1891 г. в Кьолн умира Николаус Ото.
Коментари Харесай

26 януари 1891 г. Умира Николаус Ото

На 26 януари 1891 година в Кьолн умира Николаус Ото.

Той е самообразован авто откривател на четиритактовия мотор, наименуван от него Отомотор.

Ото израства в оскъдно семейство, татко му е шеф на пощата на градчето. Ото минава образование за търговец и се препитава, като работи като търговски чиновник в градовете Франкфурт на Майн и Кьолн. Оженва се за Анна Госи и им се раждат седем деца. Синът му Густав Ото става самолетен конструктор.

Още през 1862 година той стартира първите си опити с четиритактови мотори. Едва през 1876 година той съумява да сътвори модел, който да се наложи на пазара. Междувременно през 1863г. построява първата си машина, задвижвана с газова мощ.

През 1864 година дружно с инженера Ойген Ланген основават първата фабрика за мотори в света. Първоначално името е „ N.A.Otto Cie “, през 1869 става „ Gasmotorenfabrik Deutz “, а в днешни дни е позната като „ Дойц АГ “ (Deutz AG). През 1876 година Ото и Ойген Ланген съумяват да основат четиритактов мотор със сбит заряд. Този вид мотор е основата за изработката на четиритактови мотори и до през днешния ден.

В 1867 година техният двутактов мотор печели златен орден на Парижкото ревю. Оттук нататък търговията потръгва бързо и облагите на компанията порастват стремително. В 1872 година двамата наемат Готлиб Даймлер, ослепителен инженер с опит в ръководенето на фабрика, с цел да им помогне в производството на мотора.

Далеч по-добрата резултатност и работа на четиритактовия мотор са явни и той се радва на неотложен триумф в продажбите. Само през идващите 10 години са купени 30 000 броя и скоро всички разновидности на Леноаровия мотор са към този момент демоде.

В правосъдно дело немският патент на Ото за четиритактовия мотор му е лишен в 1886 година Оказва се, че някакъв французин на име Алфонс дьо Роша е измислил в 1862 година сходен на Отовия модел и го е патентовал. Дьо Роша обаче не създава нито един мотор.

Фирмата на Ото продължава да печели. Когато умира в 1891 година, той е доста заможен човек.

Междувременно в 1882 година Готлиб Даймлер напуща компанията. Той твърдо е решил да приспособи Отовия мотор за транспортно средство. А по какъв начин това става ще ви разкажем по-нататък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР