На 26-ти октомври 2023 г. компанията Oxide Computer представи първия

...
На 26-ти октомври 2023 г. компанията Oxide Computer представи първия
Коментари Харесай

Да се запознаем с 0xide: локалният облачен сървър, който е икономически по-изгоден от електронния облак

На 26-ти октомври 2023 година компанията Oxide Computer показа „ първия в света комерсиален заоблачен компютър “, обявен още през 2020 година по време на лекцията в Станфорд „ Душата на новата машина. Преосмисляне на сървърния компютър “.

Не всички незабавно схванаха с какво 0xide се разграничава от елементарния сървър и за какво в маркетинговите материали се назовава „ заоблачен компютър “.

Като начало има смисъл да хвърлим един взор в миналото….

Кратката история на сървърите

За първи сървър в актуалния смисъл на думата може да се смята IBM 709 (1957 г.). Най-малкото, това е първият компютър в историята, кадърен на многозадачна работа. В него можеше да се заредят няколко задания и той да ги извършва „ по едно и също време “. Този 70-тонен сървър заема помещение с размери 14×13 метра (плюс още едно по-малко помещение за климатизацията):

Предният панел на IBM 709

Следващият стадий е PDP-11 (1970 г.), а по-късно в продължение на десетилетия новото потомство мейнфреймове дефинира модата, и това са главно фирмите IBM, Sun Microsystems, Silicon Graphics (те купиха Cray) и други.

Така да вземем за пример през 90-те години Sun Microsystems създадоха корпоративни сървъри в границите на серията Sun Enterprise като тези:

Sun Starfire 10000 (64 процесора UltraSPARC II, операционна система Solaris) коства към 1 млн. $. Такива сървъри се употребяват от огромните dot-com уеб уеб сайтове (например eBay заема цялостен шкаф)

Днес тези комерсиални мейнфреймове наподобяват като екзотика. През 2000 година клиентите започнаха да купуват или наемат най-вече общоприети сървъри с размер 1U или 2U за инсталиране в сървърен долап (също със общоприет размер).

Тези сървъри запазваха общоприетата архитектура на персоналния компютър и не се различаваха прекалено много от него: същите процесори x86 (сървърна версия), същото вместилище, памет, портове (USB, HDMI и др.), VGA конектор, CD устройство и други

Сървърът HP ProLiant DL380 G6 (2011 г.)

Тези сървъри към този момент еволюираха в нещо сходно:

Сървърът HPE ProLiant DL380 Gen10

CD устройството е сменено с DVD, а VGA конекторът – с HDMI, само че в основата си това е същата остаряла архитектура на персоналния компютър.

В същото време компании като Гугъл взеха решение да основат собствен личен дизайн на сървъри, идеално приспособен за центрове за данни. Така се появява модулният дизайн като Hyperscale (2009 г.): допустимо най-евтиният хардуер със общоприети, елементарно заменяеми съставни елементи:

Сървърът на Гугъл (2009 г.)

Тук всички ненужни детайли на персоналния компютър са отстранени от сървърите, като е оставен единствено нужният „ скелет “. В днешно време тези сървъри са се трансформирали в нещо сходно:

Сървърът Фейсбук Tioga (2018 г.) с отворената архитектура на плана Open Compute

И в такива:

Хранилището за данни Bryce Canyon със 72 3,5-инчови диска

Създателите на сървърите 0xide съзряха проблем във всичко това. От една страна, фирмите имат огромно предпочитание да конфигурират свои лични сървъри, които са под техен надзор, а не в някакъв далечен център за данни.

От друга страна, съществуват единствено два типа сървъри: универсални „ лични компютри “ с формат 1U/2U и неповторими разработки като Hyperscale за центровете за данни. Не е ясно какво да се сложи в сървърното помещение на една офис постройка.

Лошо е също по този начин, че хардуерът на сървърите не е усъвършенстван за съответен програмен продукт, а софтуерът не е усъвършенстван за съответен хардуер. Всички артикули се продават като универсални, т.е. на сървъра може да се сложи всяка операционна система и програмен продукт, а проблемите с създаването на планове, инсталирането на софтуера, интеграцията и поддръжката падат върху плещите на купувача.

Така се ражда 0xide computer – неповторима разработка, която е предопределена да реши тези проблеми. Това е кардинално нов метод към сървърите.

Облачният компютър 0xide

Облачният компютър 0xide е сървър от ново потомство, който е конфигуриран в пространствата на клиента, само че работи като профилиран сървър напълно като далечен център за данни. Тоест клиентът на процедура не взе участие в поддръжката и обслужването му, като всичко е оптимално автоматизирано.

0xide е сървърен долап с 16 сървъра, както и два 32-портови комутатора (вляво) и пач панел (вдясно).

Той наподобява на виртуален хостинг. Фърмуерът незабавно предлага да разпредели ресурсите на виртуалните машини:

Можете да поставите обособена операционна система на всяка виртуална машина, да разпределите нужния брой процесори и памет.

Това значи, че клиентът получава нещо като елементарен споделен хостинг, единствено че локално у дома. Виртуален частен облак. Без да плащате за запаси, което е всекидневно и е стандарт при стандартните облаци.

Функции на фърмуера:
Интегрирани метрики и телеметрия, мониторинг на натоварването и продуктивността. Пълна интеграция на софтуера с хардуера (хипервайзор, панел за ръководство, предпазване, API крайни точки за разработчици и потребители). Всъщност личният програмен продукт е главната характерност на 0xide, защото хардуерът там е много общоприет (вж. по-долу). Разпределение на ресурсите на равнище планове (квоти).
Бързо независимо настройване на мрежите и маршрутизацията. Управлението е налично посредством API и конзолата.

Спецификациите на сървъра
Изчислителни модули (sleds): 16, 24 или 32 Процесори (x86 ядра): 16 до 32 процесора AMD Milan EPYC 7713P (1024-2048 ядра) Памет (DRAM): 16 до 32 TiB Съхранение на данни: 465,75 – 931,5 TB (3,2 TB NVMe, в касети от 10 2,5-инчови U.2 касети) Комутатори (L2/L3): 12,8 Tbps Захранвания: 6 (5+1) Консумация на сила (нормална/максимална): 12/15 kW Размери: 2354×600×1060 mm Тегло: 1145 kg Максимална топлинна мощ: 61 416 BTU/h Изисквания за въздушен поток: 145,8 × kVA CFM

Такива изчислителни запаси (2048 ядра, 32 TB памет) в елементарен електронен облак биха коствали голяма сума. Но тук има един-единствен сървър. Той не изисква създаване и/или персонализиране. Купувате го, инсталирате го и всичко незабавно стартира да работи, също като виртуалния хостинг или облака, единствено че гратис, без да плащате за запаси.

Американската компания Oxide Computer е основана през 2019 година, набира чиновници през 2020 година, пуска първия функционален първообраз през 2021 година и едвам в края на 2023 година стартира да приема поръчки за доставка на сървъри, без да разгласява цените в общественото пространство. Все още не е известно какъв брой сполучлива ще бъде тази концепция, само че първите мнения са позитивни, т.е. хората я харесват.

Излизането от облака: финансовите изгоди

Многобройни образци демонстрират, че има директни финансови изгоди от прекосяването от облака към вътрешен хостинг. Както наемането на сървър, по този начин и личният хардуер са еднообразно преференциални спрямо голословно високите цени на трафика на комерсиалните облачни хостинг услуги като AWS. Така да вземем за пример един елементарен VPS с неособено висока цена се предлага с безграничен трафик, само че в облака тези терабайти трафик ще костват хиляди долари.

Разходите на фирмите за заоблачен хостинг през 2020 година надвишават 100 милиарда $ и не престават да нарастват.

Някои компании дават до 75-80% от приходите си в облака, като това е нещо напълно всекидневно за софтуерните компании.

Разходите за облачни услуги като % от приходите на някои софтуерни компании въз основа на техните обществени финансови доклади

Това, което за фирмите е разход (загуба), за доставчиците на облачни услуги е облага (даже свръхпечалба). Според експертни оценки цените на обществените облачни услуги могат да бъдат 10-12 пъти по-високи от разноските за употреба на лични центрове за данни. Оперативният марж на AWS, включващ всички разноски за инфраструктура и развиване, е към 30%, което е доста високо.

Съществува мнението, че поради облака прекомерно доста усложняваме нашите системи. На личния си хостинг можем да поддържаме нещата доста по-опростени, без стотици микрослужби за едно нормално уеб приложение с най-много хиляда едновременни консуматори.

Клиентите на AWS се оплакват от триковете на монополиста, които наподобяват като нелоялна конкуренция. Самите ръководители на AWS споделят, че би трябвало непрекъснато да усъвършенстват облаците на клиентите, с цел да не задлъжнеят прекомерно доста заради ценовите несъответствия. Има случаи, в които дребен стартъп е изгубил хиляди долари в границите на един ден.

От декември 2023 година Гугъл рутинно изтрива всички файлове от неактивните сметки, а Гугъл Drive губи файловете на потребителите. А и Amazon може инцидентно да изтрие вашите клъстери Elasticache. Разбираемо е, че нараства броят на хората, които желаят да преминат към личен хостинг, където всичко е под техен надзор.

Локалният облак на собствен личен сървър

Въпреки че за един стартъп или дребна компания услугата „ облак “ е в действителност комфортен вид, за една огромна организация поражда въпросът за рационалното консумиране на средствата. Прекомерните цени за трафик и калкулации при облачния хостинг водят до обстоятелството, че в някои случаи е доста по-евтино да се изградят лични сървъри. Основното, с разрастването на компанията, е да не се пропусне моментът на постигане на точката на равновесие, когато локалният хостинг става по-изгоден от облачния хостинг. В огромен мащаб мигрирането към личен хостинг може да спести десетки милиони долари, както Dropbox, който мигрира 600 PB потребителски данни от AWS към личен клъстер. За най-големите софтуерни компании напускането на облака може да понижи разноските приблизително с 50%.

Сървърите на 0xide са единствено първата лястовичка в прехода към „ локалния облак “. На личните си сървъри можете независимо да инсталирате емулатор на AWS. Например LocalStack.cloud емулира над 80 услуги на AWS:

Това е извънредно потребно за локално тестване на облачните приложения и за понижаване на разноските за облачни услуги. Разработката и тестването в местен облак са по-бързи и по-ефективни, в сравнение с в действителния облак, което значи, че също така се усилва скоростта на създаването.

В днешно време всеки може да си сложи местен облак, с цел да дублира/замени някои от скъпите услуги на действителния облак. Мигрирайте отчасти и последователно, без да са нужни внезапни придвижвания и инсталирането на свръхмощна конструкция. Сървърите 0xide са модулни, могат да се мащабират и всеки може да стартира от по-мака и по-достъпна настройка, която подхожда на неговите потребности.

„ Изчисленията в облак са в основата на цифровата промяна, само че все пак те остават лимитирани до един централизиран модел, който се употребява единствено за отдаване чартърен и не предлага други варианти. Днес всяко дружество има финансови потребности, потребности, свързани със сигурността, латентността и надеждността, които изискват от него да има лична изчислителна инфраструктура, а моделът единствено чартърен го лишава от актуалните облачни благоприятни условия за тези случаи на приложимост. Ние променяме това “, съобщи Стив Тък, основен изпълнителен шеф и съосновател на Oxide.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР