На 26 нарасна броят на жертвите на новия коронавирус от

...
На 26 нарасна броят на жертвите на новия коронавирус от
Коментари Харесай

Само пред БНТ: Българска студентка разказва за карантината в Ухан

На 26 набъбна броят на жертвите на новия ковид от Китай. Около 850 са записаните заболели. Световната здравна организация разгласи, че опасността не е световна, а визира главно Китай. Местните управляващи ограничиха пътуванията в 10 града.
Да попаднеш в плен в огнището на болестта и да се окажеш изолиран от света, без опция да си тръгнеш - това претърпява нашата сънародничка Преслава Пешкова. Вижте нейния роман за живота в град Ухан.

25-годишната Преслава Пешкова е студентка в университета в Щутгарт. Без да подозира, се оказва в огнището на смъртоносния ковид - китайския град Ухан. Тя е там в границите на академични продан.
Преслава Пешкова, студентка в Китай: Преди два дни, може би през нощта, получих известие от мои другари китайци, че градът ще бъде блокиран. Обадих се на немското посолство, защото съм с двойно поданство, с цел да попитам дали е правилно - аз също желаех да напусна града. Те не можаха да ми кажат. Нямахме информация.
Вчера сутринта обаче телефонът на Преслава звъни - доказано е, че в Ухан е спряно придвижването на коли, рейсове, метро, влакове, самолети. Затворени са и автомагистралите.
Преслава Пешкова, студентка в Китай: Трябваше да се върна в Германия след два месеца, само че родителите ми взеха решение да пътувам по-рано. Два часа, откакто си смених билета, ми оповестиха, че градът ще бъде затворен. Това означаваше, че имам към три-четири часа да си стегна багажа.
Заради спорната информация за обстановката, Преслава и нейни сътрудници вземат решение, че е по-разумно и безвредно да останат в общежитието за задгранични студенти в Ухан. То е изолирано от останалата част на града, а университетските управляващи се грижат за всичко належащо.

Преслава Пешкова, студентка в Китай: Утре стартира китайската Нова година и мои другари ми споделиха, че доста места ще са затворени - магазини, заведения, авансово се запасих с вода и храна. Имам в стаята може би за към седмица и не ми се постанова да излизам.
Градът е запустял поради празниците, само че по улиците рядко се виждат и локални. Празен е и кампусът, където се намира Преслава - там са единствено задграничните студенти, които не могат да се върнат у дома.
Преслава Пешкова, студентка в Китай: Не бих споделила, че хората са доста обезпокоени. Виждат се хора, които носят маски - може 90% от хората. Но няма суматоха.
По думите на Преслава, китайците са благи хора и постоянно са подготвени да се притекат на помощ. Така ще преодолеят и това затруднение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР