На 26 май своя 72-ви рожден ден празнува голямата българска

...
На 26 май своя 72-ви рожден ден празнува голямата българска
Коментари Харесай

Edna златна легенда на 72 - честит рожден ден на Нешка Робева!

На 26 май своя 72-ви рожден ден чества огромната българска гимнастичка и треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Родена през 1946 година в Русе, тя приключва хореографско учебно заведение, а след това и ВИФ (днес НСА).

В края на 60-те и началото на 70-те години се състезава в националния тим по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е съперничка на легендата Мария Гигова. Най-големите й триумфи обаче идват като треньор след края на нейната кариера.

Нешка Робева: "Аз повече нямам място в този спорт! "

Като състезателка взима участия в 4 международни шампионати - 1967, 1969, 1971, 1973 година. От тях има общо 7 медала. Повече от 20 години - през интервала (1976-1999), е старши треньор на българския народен тим по художествена гимнастика.

За съвсем 25 години треньорска активност, нейните възпитанички завоюват 294 медала, измежду които 7 безспорни международни и 10 европейски трофеи.

Възпитаничката на Нешка Робева Мария Петрова е непроменяемо първа на три следващи международни шампионати - Аликанте'93, Париж'94 и Виена'95, с което повтаря триумфа на Мария Гигова.

Дъщерята на Нешка Робева: Трябва да върша доста повече от другите, с цел да се потвърдя

Робева слага няколко спектакъла, които се радват на изключителна известност в страната и в чужбина. Най-известните са "Два свята " и "Орисия ", които се играят в това число зад граница.

За изключителни достижения в работата си Робева е притежател на съвсем всички държавни оценки, както и на грамота за принос към международния женски олимпийски спорт.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР