На 26 май отбелязваме Ден на данъчната свобода за 2022

...
На 26 май отбелязваме Ден на данъчната свобода за 2022
Коментари Харесай

До 26 май работим за хазната, после - за себе си

На 26 май означаваме Ден на данъчната независимост за 2022 година, разгласи Институтът за пазарна стопанска система. Датата е алегорична и демонстрира какъв брой дни би трябвало да се трудят българските данъкоплатци, с цел да обезпечат приходите, планувани в хазната за съответната година. 

През 2022 година би трябвало да работим за бюджета 146 дни. Експертите на ИПИ обясняват как са пресметнали това: Държавният бюджет, признат в края на февруари, планува стопанската система да създаде артикули и услуги за 143 милиарда лева, а постъпленията в бюджета да доближат над 57 милиарда лева Като се знаят тези данни, излиза, че приблизително българите ще създават по 392 млн. лева, което значи, че ще са нужни 146 дни за попълване на хазната.

Тъй като тази година разноските на хазната са рекордни като % от Брутният вътрешен продукт (40% от брутния вътрешен продукт), ще би трябвало да поработим по-дълго и данъчното " избавление " ще закъснее, настъпвайки съвсем в самия край на май.  А имаше години, когато чествахме данъчната независимост в средата на май. 

" Непосредствено преди пандемията бюджетните заплащания бяха от порядъка на 36-37% от Брутният вътрешен продукт и на страната, само че коронакризата доведе  възходяща роля на страната, високи разходи и дефицит, а в този момент нещата допълнително се утежняват поради войната в Украйна и заради  скъпите енергоизточници ", показват от ИПИ.

 

За поредна година най-вече трудодни - 58,  трябват за заработване на приходите от  преки данъци (24 дни) и обществените и здравни осигуровки (34 дни). За косвените данъци  - Данък добавена стойност и акцизи, ще са нужни 54 дни. Имуществените налози, които са основен приходоизточник за общините, ще лишават над 3 дни, а за обезпечаване на плануваните приходи от такси и други неданъчни приходи ще би трябвало да работим 18 дни, са пресметнали икономистите.

Всъщност Денят на данъчната независимост скоро евентуално може да прескочи в юни, тъй като следва актуализация на бюджета и ограниченията за поддръжка на приходите ще вдигнат още повече бюджетните разноски.  Високата инфлация, която въздейства както на приходите в бюджета, по този начин и на номиналния размер на Брутният вътрешен продукт, също ще окаже своя резултат върху изчисленията. 

ИПИ предлага на всеки данъкоплатец  да пресметна своя   Ден на персоналната данъчна независимост  на профилираната страница " Моите налози " – .

Още сметки 

" За  2022 година в бюджета е заложен недостиг в размер на 5,9 милиарда лева Въпросните 5,9 милиарда лева се равняват на над милиарда лева,  които се равняват на 15 дни за отработване. Наричаме ги дни за отработване, защото дефицитът в последна сметка тежи върху данъкоплатците – въпреки и отсрочено в бъдещето ", показват от ИПИ. И допълват:  " България получава безплатна помощ от европейските данъкоплатци - заложените приходи от бюджетна на Европейски Съюз са над 5,1 милиарда лв.. Трансферите от Европейски Съюз на процедура ни икономисват към 13 дни работа за страната. Официалната дата на данъчната независимост – 26 май, отчита всички доходи, в това число и " приноса "  на Европейски Съюз. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР