На 26 май българските граждани ще избират седемнадесет представители в

...
На 26 май българските граждани ще избират седемнадесет представители в
Коментари Харесай

Как се гласува на европейските избори на 26 май

На 26 май българските жители ще избират седемнадесет представители в Европейския парламент (ЕП). За трети път гласуването на изборите у нас е наложително, само че глоба за негласуване няма.

Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 обединения и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са нужни сред 120 и 150 хиляди гласа (още за претендентите четете тук).

За повторно на европейски избори може да се гласоподава с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в това число и техните водачи. Прагът за годност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, в случай че даден претендент е събрал поддръжка от повече от 5 на 100 от гласувалите за партията и обединението, която го издига.

За първи път обаче номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на претендентите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по така наречен феномен 15/15, когато номерът на политическата групировка съответствува с номера на претендента.

Също по този начин за първи път би трябвало да има опция за машинно гласоподаване в 3 хиляди секции в цялата страна. Избирателите мога да решат да дадат вота си по този метод и той ще се зачита.

Гласуването стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде продължен по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК), в случай че в 20.00 часа пред изборните пространства има искащи да гласоподават, само че удължаването може да е най-вече с един час - до 21.00 часа.

Бюлетините - с надзорен номер и без плик

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната изборна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали претенденти за евродепутати, както и имената на самостоятелните кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте претенденти в съответните листи. Има и опция " Не поддържам никого ".

Гласува се единствено в тъмната стаичка. Не се демонстрира вотът, тъй като в противоположен случай гласът ще бъде нереален и няма да се брои. Заради това би трябвало да се внимава при сгъването на бюлетината и стартирането й в транспарантната урна.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната изборна комисия по непрекъснат или сегашен адрес, в случай че е декларирал авансово такова предпочитание. Учениците и студентите постоянно образование могат да гласоподават в секция по желание в обитаемото място, където учат, в случай че то е друго от непрекъснатия им адрес.

Избирателят се легитимира пред член на комисията с персоналната си карта (със зелен паспорт – единствено гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След регистриране на данните от персоналната карта на гласоподавателя в листата той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се слага един щемпел на СИК. Нарушение е, в случай че членовете на комисията са накъсали бюлетините авансово за облекчение.

Отбелязването на избор - единствено със наследник химикал и знаците Х и V

След като вземе бюлетината, гласоподавателят влиза в кабината за гласоподаване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или самостоятелен претендент за евродепутат, като слага знак Х или V в квадратчето с номера на определената от него политическа групировка, на самостоятелен претендент или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с химикал, пишещ със наследник цвят.

По предпочитание гласоподавателят може да означи и преференция, т.е. глас за избран претендент за евродепутат от листата на желаната политическа групировка - нужно е да знае тъкмо кой номер в листата е любимецът му и да сложи Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, в случай че е маркирана единствено в едно кръгче със съответния знак. Ако няма маркирана преференция, гласовете се броят за лидера на листата.

Бюлетината се сгъва по този начин, че да не се вижда отбелязването. От ЦИК изясняват, че е целесъобразно да се сгъне два пъти, като от горната страна остане мястото за печати, където да се сложи втори на излизане.

Избирателят излиза от кабината за гласоподаване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея подхожда на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е по този начин, номерът се откъсва и се слага в кутия, а върху бюлетината се слага втори щемпел. След това гласоподавателят я пуска в транспарантната урна. Едва по-късно гласоподавателят поставя автограф в изборния лист.

Ако сгрешите бюлетината

Ако гласоподавателят допусне неточност при гласоподаване, той връща сгъната сбърканата бюлетина на СИК и получава нова за същия тип избор. Това право се дава единствено един път.

Избирателят би трябвало да наблюдава, че сбърканата бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис " Сгрешена ", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от ръководителя, секретаря и член на СИК, препоръчани от разнообразни партии и обединения. Сгрешените бюлетини се разказват в протокола на СИК.

При противоречие на номера на сбърканата бюлетина с номера от кочана тя се афишира за недействителна. Това събитие се отбелязва върху бюлетината и в рубрика " Забележки " на изборния лист, а гласоподавателят не се позволява наново до гласоподаване.

Вписването в бюлетината на специфични знаци като букви, числа или други знаци прави гласа нереален.

Гласуване с машини в 3 хиляди секции

Всичките 3 хиляди секции, в които може да се гласоподава машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат сложени и указания за гласоподаване с устройствата, което е по желание и лишава няколко минути.

Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад заслон. Избирателят получава карта, която може да употребява единствено един път. След като я сложи, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се означи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, обединенията и самостоятелните претенденти до номер 18. Избирателят би трябвало да отиде на втора страница, в случай че изборът му е групировка с номер от 19 нагоре. Има опция да се означи и преференция.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който удостоверява вота си. Автоматично машината издава квитанция, на която е маркирано какъв избор е изработен. Тя би трябвало да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота единствено от машинното гласоподаване. След това гласоподавателят би трябвало да извади картата и да я върне на комисията.

На изборите е неразрешено

Предварително разпределяне на изборни бумаги и материали.

Изнасянето на изборните кутии, изборните описи и бюлетините отвън изборното помещение.

Гласуването отвън изборното помещение като се изключи случаите за гласоподаване с преносима изборна кутия.

Присъствието в кабината за гласоподаване на други лица с изключение на гласоподавателя като се изключи случаите, в които е позволено гласоподаване с компаньон.

Присъствието на други лица отвън гласуващите сега гласоподаватели на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласоподаване, когато в нея има гласоподавател.

Заснемането на метода на гласоподаване, като се употребяват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв..

Разгъването на бюлетината след попълването и преди стартирането й в изборната кутия по метод, който разрешава да се види методът на гласоподаване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, рискови за живота и здравето на жителите.

Да се правят дейности пред и в изборното помещение, които накърняват положителните нрави и публичния ред.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (371)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР