На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в

...
На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в
Коментари Харесай

Как ще се гласува машинно на 26-и май?

На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в Европейския парламент от общо 318 претенденти. Гласуването стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа, като изборният ден може да бъде продължен с един час по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК).
В 3 хиляди секции в цялата страна гласоподавателите ще имат опция да упражнят правото си на глас машинно и вотът им ще се зачита за действителен. Избирателните секции се намират в регионални и общински центрове, в по-малки градове, както и в села с над 300 гласоподаватели

Машините за гласоподаване са доставени от компания " Сиела Норма " АД. Гласуване с машини в чужбина няма да има. Всичките 3 хиляди секции, в които може да се гласоподава машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат сложени и указания за гласоподаване с устройствата, като гласуването ще лишава няколко минути.

След като гласоподавателят се легитимира с документ за идентичност и съобщи предпочитание да гласоподава с машина, получава карта с надпис " Избирател ". Картите са с номера 1, 2 и 3, а на идващия по ред гласоподавател, поискал да гласоподава машинно, наложително се дава карта с друг номер. За да може да реализира правото си на глас, гласоподавателят би трябвало да сложи картата в отвор в машината, която би трябвало да е зад заслон. Процедурата наподобява на изтегляне на пари от банкомат. След това на екрана се появява бюлетината, която е на две страници. На първата са номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети от 1 до 18, а на втората - останалите, както и опцията " Не поддържам никого ".

За да направи своя избор, гласоподавателят би трябвало да натисне върху квадратчето с номера на партията, обединението, самостоятелния претендент или " Не поддържам никого ". Избирателят може да трансформира избора си посредством допиране на разнообразни от в началото допрените квадратчета. В този случай на екрана остава единствено изборът според последно допряното квадратче. При предпочитание гласоподавателят може да означи преференция в кръгчетата от дясната страна на екрана, където са номерата на претендентите - от 101 до 117. Ако няма маркирана преференция, гласът не се брои за лидера на листата, както на национални избори.

Накрая гласоподавателят маркира " Преглед ", твърди се, че гласът му е отразен вярно и допира " Гласуване " и удостоверява избора си. Има и алтернатива " Отмени ", след което гласоподавателят повтаря процедурата. При потвърждаване на избора с " Гласуване ", машината отпечатва квитанция. Избирателят я взема, ревизира данните, сгъва я с текста във вътрешността и я пуска в непрозрачна кутия. Картата " Избирател " се връща на комисията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР