На 26 декември 1959 г. е официалното откриване на Българската

...
На 26 декември 1959 г. е официалното откриване на Българската
Коментари Харесай

Внимание, излъчваме в ефир постави началото на БНТ преди 59 години

На 26 декември 1959 година е формалното разкриване на Българската телевизия в следствие от осемгодишна разработка и тествания на екип от учени от Машинно-електротехническия институ в София. В първия си програмен ден Българската телевизия излъчва директно церемонията по награждаване на участниците в построяването на телевизионната кула в София, празничен концерт и живописен филм.

Но първото предаване на българската телевизия е директното лъчение на седмоноемврийската манифестация от площад "9 септември " (днес "Александър Батенберг "). С думите на представителя в 9.45 ч.: " Внимание, излъчваме в ефир ", се слага началото на професионалната телевизия в България. Парадът е сниман от 3 камери, ситуирани на балкона на Националната художествена изложба, на Мавзолея на Георги Димитров и на ъгъла на улиците "Васил Левски " и "Цар Освободител ". Прякото лъчение се реализира от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми ефирен канал, на който и до през днешния ден се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия в София.

Българска национална телевизия е народен публичен ефирен и далекосъобщителен оператор. Тя излъчва една 24-часова стратегия с народен обсег - Българска национална телевизия 1, стратегия с културна устременост - Българска национална телевизия 2, стратегия със спортно-развлекателна устременост - Българска национална телевизия 3, стратегия за българите в чужбина - Българска национална телевизия 4.

Днес Българска национална телевизия е член на "Интервизия " и сътрудник на "Евровизия ", както и е член на Европейския съюз за радио и телевизия, EGTA, IMZ, CIRCOM Regional, FIAT и BBLF.

От 1 юни 1992 година малкия екран получава наименованието Българска национална телевизия , Първа стратегия се споделя към този момент Канал 1, а Втора стратегия - Ефир 2. През идната година Регионалните ТВ центрове на Българска национална телевизия стартират лъчение на лични районни канали. Ефир2 излъчва до 31 май 2000 година, а от 2 май 1999 година Българска национална телевизия излъчва сателитната стратегия за българите в чужбина "ТВ България ".

На 14 септември 2008 година е актуализирана схемата на лъчение на телевизионните канали на Българска национална телевизия, изменени са имената и емблемите им.

Днес Българска национална телевизия е ситуирана в две взаимно свързани здания: нова (на снимката) и остаряла - по протежението на ул. "Тулово ". Старата постройка е била италианско учебно заведение. Проектирана е от строителния инженер Константин Йосифов , чиновник в Италианската легация в София сред 20-те и 40-те години. Той е осъществявал и надзора върху градежа. В легацията Йосифов дава отговор за италианските градежи в България, след това е аташе по печата. по-късно взе участие от страна на легацията в български търговски и културни делегации в Италия, като спомага за развиването на двустранните връзки. Удостоен е с български и италиански ордени за заслуги. Кореспондент е на български вестници по време на следването си в Италия.

По време на една от бомбардировките през Втората международна война учебното заведение е отчасти разрушено. Притежавайки въпреки всичко солидна структура, постройката е осигурявала в избените си пространства бомбоубежище за жителите на квартала.

Българска национална телевизия продължава с техническото и софтуерно обновяване през годините. В резултат на това сред 11 юни и 11 юли 2010 година Българска национална телевизия излъчва за пръв път спортно събитие в HD формат - 19-то Световно състезание по футбол в Южна Африка - първото, чийто хазаин е африканска страна.

На 16 октомври 2011 година Втора стратегия се завръща като Българска национална телевизия 2 на мястото на районните телевизионни центрове на малкия екран. От март идната година малкия екран стартира да излъчва във формат 16:9.

На 6 февруари 2014 година Българска национална телевизия започва независим канал във висока резолюция - Българска национална телевизия HD.

От 1 септември Константин Каменаров е общоприет шеф на Българската национална телевизия.

На 10 септември 2018 година още веднъж е актуализирана програмната скица на лъчение на телевизионните канали на Българска национална телевизия, както и са изменени имената и емблемите на част от каналите.

Днес Българската национална телевизия има четири районни центъра - в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе. Те обезпечават репортажи и излъчвания, представящи живота подобен, какъвто е в другите области на България. Освен това всеки районен ефирен център продуцира и излъчва лична стратегия за феновете в своя район, която се популяризира по кабелен път.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР