На 26 декември 1825 година на Сенатския площад в Петербург

...
На 26 декември 1825 година на Сенатския площад в Петербург
Коментари Харесай

26 декември 1825 г. Декабристите

На 26 декември 1825 година на Сенатския площад в Петербург декабристите намерено декларират своето битие и упорстват за промени в съветското самодържавие. Но всичко това стартира надалеч по-рано. Началото е сложено по времето на Великата отечествена война от 1812 година. Преследвайки отстъпващите армии на Наполеон, съветските войски влизат в Париж. Историците считат, че точно там съветските офицери “се надишват” със свободния въздух на Европа.

Когато умира император Александър I, империята е сложена пред избор. Понеже Александър не оставя наследници, престолът би трябвало да се подели сред братята му – по-големият Константин и Николай Павлович. Делбата обаче протича доста необичайно – и двамата се отхвърлят от престола в интерес на другия. Константин въпреки всичко е по-либерално настроеният, а и като по-възрастен претенциите му за трона са с по-голяма законова тежест. Затова заговорниците от тайните общества вземат неговата страна.

В цялата тази блъсканица настояванията на декабристите някак си се изгубват и малко на брой помнят защо са упорствали. Още през 1818 година водачът на опозицията Сергей Муравьов в детайли е написал крайните цели на заговора. А те са – както през днешния ден ги назоваваме – в областта на общочовешките полезности: да се ликвидира крепостното право, да се дадат равни права пред закона за всички жители, независимост на печата, вероизповеданията, заниманията, правосъдни сформира със съответния брой правосъдни заседатели, както и да се анулира всеобщата воинска тегоба. Настоява се всички държавни чиновнически длъжности да се заемат единствено от лица, определени посредством състезания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР