На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици

...
На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици
Коментари Харесай

Св. мчци Адриан и Наталия

На 26 август православната черква уважава паметта на светите мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, който правил жестоки гонения против тези, които изповядвали Христовото обучение. Императорът издал заповед да се издирят християните в столицата му гр. Никодимия и да ги предадат на съд, като заречен богата премия за това. Онзи, който укривал християни, бил застрашен със строги санкции. Езичниците почнали да издават познатите християни и да ги довеждат на съд при царя.

Веднъж по напътствие на поданици на Никодимия бойците на Максимиан намерили в една пещера 23-ма индивида, които декларирали, че имат вяра в Христа. Войниците ги вързали и отвели при царя, който отивал в езическия храм за жертвоприношение. Царят самичък ги разпитвал, а те без боязън изповядвали своята религия. На заканите на владетеля, че ще ги подложи на мъчения, отговаряли, че не се боят да страдат за името на Исус. Разгневеният Максимиан заповядал да ги бият най-жестоко, само че мъчениците останали непоколебими. Те търпеливо понесли изтезанието, като казвали, че се надяват да получат на небето величие. След като ги измъчвали, ги отвели в преторията, с цел да запишат там имената им като наказани на гибел.

На изтезанията станал очевидец Адриан, един от членовете на преторията, благороден и богат човек, непосредствен с императора. Той бил богохулник и доста се впечатлил от необяснимото за него самообладание на християните. Адриан почнал самичък да ги разпитва каква премия чакат от своя Бог за тяхното самообладание. И в диалога с едвам дишащите от телесна изнемога мъченици, Божията берекет се докоснала до положителната душа на Адриан. Слушайки и гледайки тия люде, той схванал божествената истина и като застанал измежду преторията, споделил на писарите, които записвали наказаните на гибел да запишат и неговото име, дружно с имената на тези светци мъченици, тъй като и той повярвал в техния господ Христос и с наслада желал да почине за него. Учуден от постъпката му императорът предложил на Адриан да се разкае, само че той отказал. Тогава царят се разгневил, заповядал да го оковат в тежки стоманени вериги и да го отведат в тюрма, където били затворени останалите мъченици.

Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, с цел да му даде сили. Наталия била при брачна половинка си до гибелта му и го ободрявала посредством вярата в Бог и в блажения задгробен живот. Тя прислужвала на мъчениците и измивала раните им. Скоро след кончината на мъжа си Наталия се поминала, като заспала безконечния си сън до неговия гроб. Тя също е причислена от Светата черква към лика на мъчениците, умрели за Христа.

" На този празник имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия.

Името Наталия идва от лат. natalia - родна, рождена, и проникнало у нас основно под сръбско и румънско въздействие, а в по-ново време - под съветско въздействие. Адриан пък идва от името на прочут римски император - произлиза от Хадрия (от латинскoтo Нadrianus) - град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР