На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици

...
На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици
Коментари Харесай

3 прекрасни имена трябва да почерпят днес, почитаме знатен и богат човек от времето на император Максимиан

На 26 август православната черква уважава паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения против християните. Легендата споделя, че бойците на Максимиан намерили в една пещера 23 индивида, които твърдо отстоявали своята има вяра, бойците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко с цел да ги склони да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания.

На изтезанията станал очевидец Адриан, един на преторията, благороден и богат човек, непосредствен с императора. Той бил богохулник и доста се впечатлил от необяснимото за него самообладание на християните.

Адриан почнал самичък да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдалчество. В диалога с мъчениците, Божията берекет се докоснала до положителната душа на Адриан. Слушайки ги, той схванал божествената истина, споделил на писарите като записват наказаните на гибел да запишат и неговото име, дружно с имената на мъченици, тъй като и той повярвал в техния господ Христос и с наслада желал да почине за него. Тази постъпка не останала ненаказана - императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тюрма, където били затворени останалите мъченици.

Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът ѝ, тя побързала да отиде при него в тъмницата, с цел да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала безконечния си сън до неговия гроб.

На 26 август имен ден честват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР