На 26 август 1071 г. близо до Манцикерт, Армения, селджуците

...
На 26 август 1071 г. близо до Манцикерт, Армения, селджуците
Коментари Харесай

26 август 1071 г. Битката при Манцикерт

На 26 август 1071 година покрай Манцикерт, Армения, селджуците нанасят уверено проваляне на Византийската империя и си проправят път за заселване в Анатолия, а византийският василевс Роман IV Диоген е покорен.

Битката отваря пътя на селджуците към Близкия изток и Балканите. Военните дейности предрешават за епохи бъдещето на района.

Селджуците се строяват в колосален полумесец, употребявайки стрелци и нападения по фланговете с цел да тормозят настъпващите ромеи. Византийската пехота съумява да превземе лагера на врага, само че селджукидите изтеглят конницата си и употребявайки стрелци не престават на правилото “удряй и бягай “ да отслабват крилата на своите съперници, като в същото време „ рогата “ на полумесеца стартират да се затварят към тила на византийците. Поставен в това неловко състояние, Роман заповядва оттегляне към Манцикерт.

Турците се възползвали от настъпилото комплициране и спускащия се мрак и атакували разпокъсаната византийска войска. Крилата били пометени, а центъра обграден и разрушен. Роман IV бил покорен, а варяжките му гвардейци – убити до момента в който го пазят.

Сблъсъкът сред Византийската империя и Селджукидите стартира още през 1060г., когато турците стартират първите си нападения в Армения. До 1068г., селджуците са завладели по-голямата част от тази провинция, дружно със основните градове Ани и Кесарея. Константин IX и Константин X – и двамата надалеч от висотата на воините императори, които извели до надвит край ромейската реконкиста, не съумели да противодействат на засилващото се турско нахлуване. С възкачването на трона на енергичния Роман IV Диоген, византийците почнали поредност от стъпки с цел да се възвърнат изгубените позиции в Северна Сирия и Източна Анатолия. Една византийска войска съумява да изтласка турците от Сирия, въпреки да е победена в последна сметка след персоналната интервенция на султан Алп Арслан. Въпреки това владетелят на селджуците избира да подписа мир (1069г.) и да насочи вниманието си към могъщия Фатимидски халифат в Египет.

Напредването на Византия към Кавказ довежда до борбата Манцикерт. Победата на селджуките довежда до построяването на Бачковския манастир.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР