На 26 април турските здравни власти отчетоха, че за първи

...
На 26 април турските здравни власти отчетоха, че за първи
Коментари Харесай

Пет стъпки за лечение на Covid-19

На 26 април турските здравни управляващи регистрираха, че за първи път от 20 дни насам броят на излекуваните от ковид пациенти е надхвърлил този на инфектираните - надлежно 3588 излекувани против 2357 нови случаи.

Тези обстоятелства се разясняват като значими стъпки за сполучливо справяне с епидемията Ковид-19 в Турция, където броят на умрелите с вчерашна дата доближи 2805 души - с 99 умряли за деня, което е по-малко от предходните дни.

Турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа уточни пет съществени способа, които турските медици употребяват при лекуването на Ковид-19 и които съгласно него са в основата на тактиката за справяне със болестта: ранно започване на лекуване с хлорохин/хидроксихлорин/, азитромицин, фавипиравир, интензивно подаване на О2 и смяна на позицията на болните, лежащи в интензивните отделения.

По думите на министър Коджа в Турция за разлика от други страни пациентите, постъпващи с недоволства за температура, болки в гърлото и кашлица, се подлагат на тестване и в някои случаи преди още да излязат резултатите им се назначава лекуване с хлорохин.

" Различно е използването и на антибиотика азитромицин, който в Турция се употребява по-съзнателно и още в ранния етап на болестта. Според мен този фактор повлия в доста огромна степен за сполучливото лекуване у нас ", разяснява министър Коджа.

Турските медици доста интензивно употребяват и препарата фавипиравир. В Китай той е бил прилаган основно при тежко заболели /интубирани/ пациенти. В Турция стартира да се ползва на пациенти, които са в начален етап на дихателна непълнота, начален етап на увреждане на белите дробове и така нататък, с една дума напълно при започване на болестта. Преценява се, че с помощта на това е реализиран значим триумф в прекъсване на развиването на вируса.

Резултат от тази тактика се счита, че е събитието, че броят на умрелите, а също и на интубираните пациенти и на тези в интензивните отделения, е по-малък спрямо други страни.

Интензивната поддръжка с О2 на пациентите с ковид също е способ, който турските медици употребяват интензивно още в ранните стадии на болесттите.

В допълнение към интензивната поддръжка с О2 се ползва и още един способ - пациенти с дихателен дистрес /дихателна недостатъчност/ в интензивните отделения се поставят да лежат по очи, с цел да се усили концентрацията на О2 в кръвта и да се улесни обмяната на кислорода в белите дробове.

" Установихме, че посредством този относително елементарен способ на смяна в позицията на пациентите концентрацията на О2 в кръвта се усилва до приемливи равнища. Редица страни през последните седмици започнаха също да ползват този способ ", уточни турският здравен министър.

По данни на здравното министерство към вчерашна дата в Турция са били осъществени над 1 млн. теста, от тях 110 130 са с позитивен резултат за ковид, 2805 души са умряли и 29.140 пациенти са излекувани от Ковид-19.
1 776 заболели се намират в интензивни отделения, а 883 са интубираните. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР