На 26 април се навършват 37 години от ядрената авария

...
На 26 април се навършват 37 години от ядрената авария
Коментари Харесай

На 26 април светът почита паметта на загиналите при Чернобилската катастрофа

На 26 април се навършват 37 години от нуклеарната повреда в Чернобил.

На 26 април 1986 година в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Светът става очевидец на най-тежката нуклеарна злополука в историята на човечеството.

Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души са принудени да изоставен домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

При детонацията умират двама души. Но случаят нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат дни, месеци и даже няколко години по-късно.

Според отчет на " Грийнпийс " от 2006 година, Чернобилската злополука е довела до над четвърт милион случая на рак, от които съвсем 100 хиляди са се оказали съдбовни. През 2011 година Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, допусна, че броят на смъртните случаи в резултат на Чернобил ще варира към 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на Организация на обединените нации. А съгласно Международната организация за ракови проучвания, случаят ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 година

Инцидентът в северна Украйна е комбиниране от повреден дизайн и оперативна неточност, които основават гибелен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от приложимост. №4 е заварден с неустойчив бетонен пашкул.

През 2015 година интернационалните донори събраха спомагателни 180 млн. евро, с цел да финансират нов саркофаг за атомната електроцентрала в Чернобил, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР