На 26 април 1986 г. по време на планов експеримент

...
На 26 април 1986 г. по време на планов експеримент
Коментари Харесай

Живков за аварията в Чернобил: Ще си мълчим

На 26 април 1986 година по време на планов опит в реактора инженерите позволяват неточност, която провокира детонация в четвърти блок на Чернобилската атомна електроцентрала. България се подрежда на осмо място по степен на замърсяване измежду страните от засегнатия район.

Заради осведомителното затъмнение, спуснато от Политбюро през 1986 година, нашата страна заема първо място по ефикасна доза облъчване на популацията в Европа. За хората от високите етажи на властта са взети специфични ограничения против радиоактивните замърсявания, само че елементарният българин не е получил предизвестие. Дори в противен случай.

На манифеста по случай първи май под капките на радиационния дъжд тържествува трудеща се София. А децата, вместо да бъдат прибрани у дома, умерено се разхождат по улиците. В телевизионно изявление някогашният началник на Националната следствена работа Ангел Александров споделя, че в първите дни на месец май в планинските и полските региони най-малките, които пият само мляко, за двайсет дни са погълнали количества радиация, надвишаващи нормата за радиоактивна отбрана тринайсет пъти. Той твърди още, че на четвърти май, когато рапортуват на Тодор Живков, че ситуацията е доста съществено, той кима с глава и споделя: " Ще си мълчим. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР