На 25 юни в Люксембург ще се проведе заседание на

...
На 25 юни в Люксембург ще се проведе заседание на
Коментари Харесай

WWF настоява за по-голямо финансиране на европейската програма LIFE


На 25 юни в Люксембург ще се организира съвещание на Съвета на министрите на околната среда, оповестиха от интернационалната природозащитна организация WWF. Според тях форумът е от огромно значение, защото ще дефинира бъдещето на опазването на европейската природа, обвързвано с стопански напредък. В центъра на полемиките ще залегне законодателното предложение на Европейската комисия за стратегия LIFE – единственият финансов инструмент на блока, напълно отдаден на околната среда, опазването на природата и битката с климатичните промени.

Както демонстрира средносрочната оценка, стратегия LIFE е употребена сполучливо в Европейския съюз като дава новаторски екологични решения за редица проблеми на промишлеността. Тя играе значима роля освен в отбраната на биоразнообразието, само че и в основаването на нови работни места, както и в ускоряването на европейската стопанска система. Статистиката сочи, че в интервала сред 2009-а и 2015-а година стратегия LIFE е отворила почти 75 000 работни места на територията на Европейски Съюз.

Законодателното предлагането на Комисията за стратегия LIFE включва също и увеличение на нейното финансиране. Въпреки това, то остава твърдо под бюджета, за който упорстват WWF и още над 200 организации. Според нас плануваните средства са извънредно незадоволителни с цел да се оправим с отрицателните последствия от промените в климата и утежняването на положението на околната среда.

Освен това предлагането съдържа и редица неясноти по отношение на разширението на достъпа до грантове за представители на гражданското общество за сметка на обществения бранш.

По тези аргументи WWF приканва държавите-членки да прегледат следните рекомендации:

1. Нека да заделим най-малко 1% от бюджета на Европейския съюз за стратегия LIFE. По-конкретно това би представлявало едвам по 1 евроцент дневно за всеки жител на Общността.
2. Нека да влагаме в опазването на природата и биоразнообразието, отделяйки най-малко 50% от средствата по стратегия LIFE за този вид планове.
3. Нека да приближим програмата до жителите посредством обезпечаване на по-широк достъп до средства, предопределени за природозащитни планове. Поне 50% от плануваните средства би трябвало да доближават до гражданския бранш.

Друга водеща тематика, която ще бъде наранена на Съвета, е обвързвана с реформирането на Общата Селскостопанска политика след 2020-а година и превръщането ѝ в обективна, ефикасна и устойчива такава. Това е една от основните цели за прехода към стабилно земеделие в Европа. Настоящата политика в бранша способства за увеличение натиска върху околната среда и климата, изчерпването на естествените запаси и замърсяването на реките и езерата. Това директно подкопава уговорките на Европейския съюз за поддържане на биоразнообразието иза запазване на сладководните басейни.

Министрите ще обсъдят и въпроса за ограничение на пластмасовите артикули за еднократна приложимост. Предложението включва ограничения за възбрана на пластмасови артикули за еднократна приложимост, като приборите и сламките от пластмаса, както и за повишение публичната информираност за тяхното отрицателно влияние върху океаните. Темата е от значително значение, защото по данни на WWF повече от 250 кг пластмасови боклуци се изливат в Световния океан всяка секунда!
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР