На 25 юни 2020 г. статистическата институция в България навършва

...
На 25 юни 2020 г. статистическата институция в България навършва
Коментари Харесай

Утре българските статистици празнуват своя професионален празник

 На 25 юни 2020 година статистическата институция в България навършва 140 години.

Началото се слага през 1880 година, когато с княжески Указ № 296 е формирано Статистическо организационно поделение към Министерството на финансите. Със Закона за организирането на статистиката в България през 1946 година за първи път се основават районните статистически служби, които към този момент 74 години под разнообразни имена създават и популяризират статистическа информация. През годините осведомителните потребности на потребителите на статистическа информация се трансформират непрестанно.

Ускорено се внедряват нови осведомителни и информационни технологии, които всекидневно дават нови благоприятни условия за по-бърза и лесна обработка и разбор на статистическите данни. Всичко това постанова непрекъснатото обогатяване на наличието на съществуващите статистически проучвания и внедряване на нови проучвания и индикатори в сходство с потребностите на потребителите. През 2020 година Българската статистика отбелязва един по друг празник - в изискванията на ковид и в навечерието на Преброяване 2021. Безпрецедентната обстановка на КОВИД-19 изисква незабавни решения за минимизиране на вредите както за стопанската система, по този начин и за хората.

Информационният запас, който се основава от Националния статистически институт (като част от Националната статистическа система), и неговото вярно потребление от страната, в лицето на нейните институции, подсигурява оптималната адекватност в такива моменти. Статистическите проучвания са инструмент за отразяване на горещите проблеми в обществото, като по този метод се дефинират опциите и изискванията за тяхното решение.

Преброяването на популацията и жилищния фонд през 2021 година ще бъде 18-ото подред броене в България. Това е най-мащабното изчерпателно статистическо проучване, което се организира на територията на страната на всеки 10 години. Преброяването обезпечава качествена, детайлна и съпоставима на европейско равнище информация за броя и структурите на популацията, както и за съществени социално-икономически характерности на лицата и е единственият обстоен източник на информация за броя и характерностите на сградния и жилищния фонд, както и за броя, структурата и жилищните условия на семействата в страната. Зад статистическата информация стоят напъните на генерации български статистици, които посредством своя труд създават транспарантна, налична, безпристрастна, навременна, качествена и правилна информация, която има основно значение за политическия, икономическия и обществения живот на България.

Утре българските статистици честват своя професионален празник.

Честит празник!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР