На 25 юни 2019 г. се навършват 110 години от

...
На 25 юни 2019 г. се навършват 110 години от
Коментари Харесай

Навършват се 110 г. от рождението на големия български писател Димитър Димов

 На 25 юни 2019 година се навършват 110 години от рождението на огромния български публицист Димитър Димов!

Въпреки своята поредност и професионален опит в медицината, името на Димитър Димов и до през днешния ден се свързва основно с литературата. Още в последните години в университета той учи испански език и стартира работа по първия си разказ – " Поручик Бенц “, който вижда бял свят в края на 1938 година Автор е на повече от 20 научноизследователски писания и на редица разкази, пиеси и пътеписи.

Антивоенният му разказ " Осъдени души “, повлиян напълно от престоя на писателя в Испания, е преведен на сърбохърватски, маджарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна премия. Най-известното му произведение – романът " Тютюн “ – се радва на повсеместен превод на 18 езика, измежду които немски, маджарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а елементи от него са преведени на британски, италиански, есперанто и арабски език.

Във връзка с годишнината на Димов Националният книжовен музей провежда галерия, отдадена на живота му. Откриването на " Димитър Димов в писма и мемоари “ е на 27 юни от 11:30 часа в Национална библиотека " Св. св. Кирил и Методий “.

През май тази година в Градска художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна бе връчена и първата Европейска литературна премия за разказ " Димитър Димов “, учредена под патронажа на кмета на Община Варна във връзка 110 години от рождението на писателя. Приза получи французинът Жером Ферари за романа " Проповед за рухването на Рим “, отличен и с " Гонкур “ през 2012 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР