На 25 септември Варна е домакин на тридневен форум по

...
На 25 септември Варна е домакин на тридневен форум по
Коментари Харесай

Сталинградци от 5 страни се събират във Варна

На 25 септември Варна е хазаин на тридневен конгрес по плана „Аз бях гражданин на град Сталин“ с присъединяване на представители от градовете в Централна и Източна Европа, носили името на руския тоталитарен водач. Досега срещите-дебати бяха в Брашов/Румъния/, Дунауйварош/Унгария/, Катовице/Полша/ и Кучова /Албания/, включени в плана по стратегия „Европа за гражданите“ на Европейски Съюз, направление“Европейска памет за миналото“.

Това уточни ръководителят от отдел „Най-нова история“ в РИМ Варна Златка Антова. След полемиките има избрани направления за разходка на гостите по забележителните места в морската столица, както и на тези, свързани с тоталитарното минало – като в някогашния кв.“Дружба“ и известните оттогава съветски блокове, до входа на Морската градина, където е бил повдигнат паметникът на Йосиф Висарионович. Според някои постаментът в този момент е в двора на „Паркове и градини“, а съгласно други на дъното на Варненското езеро. Варна е носила името Сталин от 1949 до 1956 година По плана млади доброволци събират мемоари на възрастни хора, живели през тези години в града, както и документален, снимков и материален материал.

Някои описват с ненаситност, само че други не желаят да си спомнят това време, споделят от плана. Ще бъде основана и онлайн платформа, в която ще се сплоти събраната информация от всички градове в посочените 5 страни. Включеният в плана немски град Айзенхютенщадт, който също е носил името на диктатора, отпаднал- евентуално заради липса на интерес към тематиката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР