На 25 септември 2020 г. в къщата-музей Алеко Константинов в

...
На 25 септември 2020 г. в къщата-музей Алеко Константинов в
Коментари Харесай

Президентът награди ученици, постигнали огромен успех в Единбург

 На 25 септември 2020 година в къщата-музей " Алеко Константинов " в град Свищов бяха отличени 62-ма младежи, постигнали сребърно и златно равнище на Международната премия на херцога на Единбург в България.  Двадесет и шест младежи, постигнали златно равнище на Международната премия, и тридесет и шест, постигнали сребърно равнище, получиха своите документи и значки връчени персонално от президента, госпожа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България и от посланика на Англия в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън.

" Като общественик, аз постоянно съм следил с особена грижа и внимание изискванията за подготовка на младежите, средата в която учат и живеят, посланията които получават от обществото. Като патрон на Международната премия на херцога на Единбург в България насочих фокуса на вниманието си и към стратегиите, които укрепват увереността им да образуват лидерски качества. Защото бъдещето на младежите е наше общо бъдеще. Защото те порастват, образоват се, укрепват волята си, демонстрират гениите си освен в учебно заведение. Учат освен в класната стая. Те одобряват образеца на близките и всеки от нас би трябвало да има волята, куража и виновното отношение да им оказва помощ да доближат своята цел, своят блян. " - показа в речта си към отличените младежи господин Радев. 

" Скъпи финалисти, светът е пред вас. Динамичен, мобилен, изискващ. Предстои ви да учите, работите и да се потвърждавате и утвърждавате паралелно с младежите от други народи и култури. И да успявате, както и те, да преодолявате трудностите, които нашият световен свят сервира по този начин постоянно пред вас. Успехите не идват сами – вие го знаете най-добре. Но към този момент сте научили, че когато човек се стреми да реализира високи резултати в обещано направление, той може да научи нужното му, да открие механизмите за превъзмогване на компликациите и пречките и да доближи до мечтаната цел/ниво. Нужни са религия в себе си и в своите благоприятни условия, предпочитание, воля и кураж да не се откажеш, да продължиш макар умората. Нужен е и наставник, който да те направлява, окриля и постоянно да ти дава нов взор за процесите. " - добави още той. 

Уважаеми преподаватели, ментори и треньори, уверен съм, че с вашата помощ и поддръжка триумфите на днешните финалисти и техните почитатели ще дадат основата на нови начинания, подпомагащи израстването на младежите като персони. Включването на все по-широк кръг от деца и младежи, търсещи пътя си към специалност, равнище на обучение или назад към обществото, имам вяра ще донесе най-голямото задоволство за всички, свързани с Наградата и работещи за идеята на младите.

Честито и на добър път! " - приключи в обръщението си към младежите. 

Церемонията, която се организира в град Свищов за пръв път означи персоналните достижения на възпитаниците на 125 СУ " Боян Пенев ", 157 ГИЧЕ " Сесар Вайехо ", Американски лицей, Британика Парк Скул, НАРД, ПГЕЕ " М.В. Ломоносов ", Първа частна математическа гимназия в гр. София и СУ " Димитър Благоев ", гр. Свищов.

Сред формалните посетители на събитието бяха Светлозар Петров, изпълнителен шеф на Jobtiger и ръководител на почетния концерн на Фондацията на Наградата в България, Генчо Генчев, кмет на община Свищов и Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

" Наградата оказва помощ на младежите, като вас, да се приготвят за света като им обезпечава принадлежности за развиване на еластичност, адаптивност, водачество и умения за решение на проблеми. А светът, в който живеем през днешния ден, прави тези умения още по-важни. Според мен, Наградата е неповторима поради значимите качества, които научавате. 

Също толкоз значимо е да се научите да си поставяте цели и да ги постигате.

Може би обичаният ми детайл от Наградата, е доброволчеството - то е толкоз значимо освен с цел да подобряваме самите себе си, само че и локалната общественост. " - по този начин Н.Пр. Д-р Роб Диксън, дипломат на Англия у нас, който участва за пръв път на събитието, след встъпването му в служба, приветства на български език наградените младежи.

В деня преди формалното събитие Н.Пр. Д-р Роб Диксън взе участие в неофициална среща с младежи на тематика запазване на околната среда. Запозна се с част от плановете на участниците и дружно разискаха грижите за нашата планета в бъдеще. 

Цветелина Генева, участник в Наградата от СУ " Димитър Благоев " показа, че точно Наградата я е научила да намира баланс сред всички задължения, по какъв начин да провежда времето си, и да се учи от опита си. " Много се веселя, че Наградата се появи в живота ми да легитимира всичко това и не ме оставиха да се откажа, макар моите стремежи. Това е извънредно потребен опит. " - добави още тя.

Освен мотивът за днешното събитие – младежите, които си слагат цели, имат вяра в уменията и опциите си, а през миналата година с неизменност и непримиримост реализираха Бронзово равнище, означаваме и напъните и устрема на тези, които " направляват " младежите по време на тяхното пътешестване. Г-жа Цветанка Кирова, шеф на СУ " Димитър Благоев " и съорганизатор на това събитие изрази удовлетворението си: " Чрез нея нашите възпитаници се научиха да виждат света по нов метод. Предизвикаха се да придобият освен нови умения, които бяха предизвикателство и за техните водачи и ментори, само че и потребни познания за всички участници в процеса. Заедно учители и възпитаници излизаха от зоната си на комфорт в търсене и превъзмогване на нови тествания, които да ги създадат по-силни, по-вдъхновени и подготвени за света извън.

" Вярвам, че Наградата би трябвало да е налична за от ден на ден младежи в България и по света, тъй като знанията, добити в учебно заведение, имат потребност от уменията и опита, които стратегии като Наградата натрупат у младите, вдъхновявайки ги да провокират себе си. " - приключи госпожа Кирова.

Работейки в България повече от 6 години програмата среща поддръжката на доста обществени персони и хора от бизнеса, разпознавайки изгодите и капацитета, които тя развива. 

Специалното събитие, което за първи път се организира отвън София нямаше да бъде допустимо без поддръжката и мощното водачество на госпожа Цветанка Кирова, шеф на СУ " Димитър Благоев " и целият екип на учебното заведение.

Церемонията събра младежи, учители, шефове, представители на бизнеса и неправителствения бранш, другари и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България. Във въздуха витаеше сила и неспокойствие, а екипът на Наградата бе по този начин благополучен да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена идея – развиване и поддръжка на младежите у нас!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР