На 25 октомври 1930 г. Цар Борис III и Принцеса

...
На 25 октомври 1930 г. Цар Борис III и Принцеса
Коментари Харесай

88 години от сватбата на Цар Борис III и Царица Йоанна в Асизи

На 25 октомври 1930 година Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска подписват брак в Долната базилика на Свети Франциск в Асизи, Италия. 

Принцеса Джована е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III от Савойската династия и Кралица Елена, родена Принцеса Петрович-Ньегош, щерка на Черногорския Крал Никола I.

Двойката е венчана от отец Антонио Мария Рисо, професор по физика, който се подкрепя от деветима български студенти-богослови. Свидетели стават Принц Умберто Савойски от страна на булката и Херцог Албрехт Евгени и Княз Кирил от страна на младоженеца.

Преди сватбата си Принцеса Джованна насочва специфична молба церемонията да бъде скромна: " Не гримирайте Асизи ". Нейно предпочитание и гледище е също по този начин обителта на Св. Франциск да не се загрозява с гирлянди и обилна декорация, а дамите измежду гостите да бъдат със затворени деколтета и без непотребни бижута. 



Асизи и базиликата „ Свети Франциск ” имат особено място и значение в живота на Принцеса Джована. През 1923 година тя и сестра ѝ Мафалда се разболяват тежко от коремен тиф, като американската преса ежедневно разгласява информация за положението им. Лекарите не дават доста очаквания, а съдбовният излаз наподобява прекомерно евентуален.

Принцесата обаче оздравява под грижите на две монахини от храма и дава обет пред Св. Франциск, като приема да стане Францисканска терциария. Именно по тази причина тя избира Асизи за място на венчавката си с Цар Борис ІІІ, а след сватбата всички посетители се покланят на гроба на светеца.

Събитието събира кралски особи и държавници, като идва и бащата на Царя - Фердинанд I, който по това време към този момент е заточеник в Кобург. Жителите на Асизи също препълват улиците. Присъстват 50 принцове, Мусолини също е на събитието. 135 публицисти от цяла Европа отразяват сватбата и особено за тях е конфигурирана независима телефонна мрежа.

В дните на Царската венчавка като подарък десетки държавни и частни предприятия вършат благотворителни акции и помощи. Горнооряховската община отпуска 100 000 лв., с които да се закупят обувки и дрехи за бедните деца в града.



Въпреки че първоначално Цар Борис III е кръстен в католическа черква, татко му, Фердинанд I, взема решение по политически аргументи, че е по добре синът му да премине към Източноправославната черква. За това си свое решение, Фердинанд бива отлъчен от Католическата черква. Поради тази причина на Цар Борис се постанова да желае позволение от папа Пий XI, с цел да се ожени за принцеса Джованна, която е кръстена по римокатолически обряд.

Папата се съгласява венчавката да се състои, откакто Цар Борис III дава обещание да отгледа децата си в католическата традиция.

Впоследствие обаче, и двете деца на Цар Борис и Царица Йоанна са кръстени в православна черква, което смайва Ватикана. Въпреки че Йоанна не е отлъчена от църквата поради дейностите си, папата се оплаква от " балканските номера ".

След закуската на идващия ден празненството се запътва към България - първо на трен, а след това на най-луксозния български пътнически лайнер „ Цар Фердинанд І ”. По думите на Цар Борис всички придворни дами с изключение на царицата пострадали от морска болест по време на пътуването. Нововенчаната двойка хваща още един трен до София и идва на перон, обсипан с хризантеми.

Двамата се венчават по православния обряд на 31 октомври в катедралата " Св. Александър Невски ". Принцеса Джована бива коронована за кралица и приема българската версия на името си - Йоанна. На идващия ден двойката стояла на крайници цели 7 часа, приемайки поздравления. 



Царица Йоанна се радва на обичта на българския народ до последния си ден. Тя развива благотворителна дейност и приема патронажа на Училището за милосърдни сестри. Едно от начинанията ѝ е отварянето на болница, като подарява всички средства, нужни за построяването и обзавеждането ѝ. По времето на Втората международна война тя също по този начин обезпечава визи за евреи, опитващи се да изоставен страната. 

Царската двойка предприема доста пътувания - както в България, по този начин и в чужбина. Цар Борис III е прочут с интереса си към науката и технологиите, като също по този начин е обичал и да кара влакове. През 1934 година пък Царица Йоанна смайва света, когато декларира, че може да готви.

В изявление за американския ежедневник The New York American, тя разкрива: " Борис обожава домашно приготвена храна. Тайната на домашното благополучие се крие в кухнята ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР