На 25 ноември 2018 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски”

...
На 25 ноември 2018 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски”
Коментари Харесай

Софийският университет празнува в деня на свети Климент Охридски

На 25 ноември 2018 година Софийският университет „ Свети Климент Охридски” ще означи своя патронен празник с академично празненство.
Празникът ще стартира в 09:00 часа в университетския параклис „ Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. " Св. Неделя " №19), където Старозагорският митрополит Киприан ще оглави архиерейска света литургия. След службата литийно шествие ще се насочи към паметника на свети Климент Охридски, оповестиха от Университета.
В 11:00 часа Академичният съвет на Софийския университет отпред с ректора проф. Анастас Герджиков ще сервира венец пред паметника на свети Климент Охридски. Академичното празненство във връзка празника ще се организира в Аулата на Софийския университет и ще стартира в 11:15 часа.
Гост на академичната общественост ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общественост във връзка празника. Приветствие ще насочи и Илияна Йотова. Преподавателят в катедра „ Кирилометодиевистика “ във Факултета по славянски филологии проф. дфн Татяна Славова ще произнесе академично слово на тематика: " В началото бе Словото ". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за интервала от 25 ноември 2017 година до 25 ноември 2018 година.
В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди: Голямата премия за научна и изследователска активност „ Софийски университет свети Климент Охридски “; Наградата на Столичната община за най-хубав млад академик на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за 2018 г.; Годишните награди на Алма матер за образователната 2018/2019 година във връзка патронния празник на Софийския университет; Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово; Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „ Радио “ на Факултета по публицистика и всеобща комуникация; Годишната стипендия взаимно с Българската национална телевизия на името на доктор Младен Младенов за студент от профил „ Телевизия “ на Факултета по публицистика и всеобща комуникация; Годишната стипендия за студентски достижения в радио или телевизионната публицистика на името на проф. Михаил Минков; Награда на спечелилия в Националния студентски конкурс за изследване на активността и творчеството на Петър Увалиев.
Академичното празненство ще приключи с къса музикална стратегия на Университетския хор за старинна музика.
На 25 ноември Българската православна черква уважава паметта на свети Климент Охридски - български феодален академик и първият свещеник, проповядвал на старобългарски език. Той е един от учениците на светите братя Кирил и Методий – основатели на славянската книжовност и настойници на Европа.
След гибелта на св. Методий през 885 година, св. Климент е пропъден от Моравия с други възпитаници и идва в България. Цар Борис І ги приема и им разпорежда образованието на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, считана за първия славянски университет. В нея за седем години образова близо 3500 възпитаници. По-късно при цар Симеон е ръкоположен за свещеник.
Свети Климент Охридски е създател на забележителни за времето си съчинения: жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си активност. Светията умира на 27 юли 916 година в Охрид и е заровен в манастирската черква " Св. Пантелеймон ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР