На 25 май 2018 г. в концертната зала на Йехуди

...
На 25 май 2018 г. в концертната зала на Йехуди
Коментари Харесай

Забележителен концерт в Берн в памет на светите братя Кирил и Методий

На 25 май 2018 година в концертната зала на „ Йехуди Менухин Форум “ в Берн се състоя церемониален концерт във връзка 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност, оповестиха за “Труд” от посолството ни в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, което е уредник на събитието. Концертът беше и в границите на съпътстващата културна стратегия за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година
 img_4207  img_4206  img_4200  img_4165  img_4162  img_4153  img_4160
Участие в тържествения концерт взеха известните български реализатори от трио Владигерови: Екатерина Владигерова – пиано, Александър Владигеров – тромпет и флюгелхорн, Константин Владигеров – кларинет и пиано, както и живеещата в Швейцария известна българска пианистка Ирина Георгиева.

Посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Н. Пр. доктор Меглена Плугчиева поздрави гостите. Тя акцентира, че културата заема централно място в програмата на българското председателство, изключително в годината на Европейското културно завещание. Целта на събитието е да се показа България, нейната просвета и обичаи. В духа на българското председателство през тази година празникът се свързва и с Кирило-Методиевия празник, който отбелязва едно от събитията, създали ни част от Европа. Това е годишнината от освещаването на славянските книги в Рим от папа Адриан II, с който акт старобългарският език става третият културен език в Европа. Единадесет века по-късно България внесе публично тази писменост в Европейския съюз, като по този метод дава своя забележителен принос към европейското културно завещание, акцентира дипломат Плугчиева.

Концертът беше посетен от многочислена аудитория от представители на швейцарската общност, дипломатическия корпус и на българската общественост.

Изпълнителите покориха защитата аудитория. Виртуозните осъществявания на авторските джаз произведения с обичайни български претекстове на Владигерови и на пианистката Ирина Георгиева способстваха за настроението на светлия празник.

Концертът приключи с химна за 24-ти май „ Върви народе възродени “, чието осъществяване развълнува и изправи на крайници присъстващите в залата другари на България и нашите сънародници.

След концерта участниците в мероприятието сервираха цветя пред паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий в градината на българското посолство.

Гостите имаха опция и да опитат качествени български виновност и да се срещнат с кулинарните обичаи на България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР