На 25 май 1948 година комунистическата власт в Полша екзекутира

...
На 25 май 1948 година комунистическата власт в Полша екзекутира
Коментари Харесай

25 май 1948 г. Екзекутиран е героят от Аушвиц

На 25 май 1948 година комунистическата власт в Полша екзекутира героят от Аушвиц и Втората международна война Витолд Пилецки.

Той е регистриран под номер № 4859 на 22 септември 1940 година в Аушвиц. В регистрите на концентрационния лагер той е записан като Томаш Серафински.

Това е подправеното име на родения на 13 май през 1901 година полски боен Витолд Пилецки. Като част от загадка съпротивителна група, той непринудено се предава на немските управляващи, с цел да потвърди съществуването на "Аушвиц ". От лагера той изпраща рапорти за протичащото се вътре и геноцида, който се прави. С негова помощ западните съдружници схващат за зверствата. Пилецки провежда и вътрешна група за опозиция, с която съумяват да провеждат бягства от "Аушвиц ", а също и прави саботажи против немските сили.

Полското общество научава за Пилецки едвам 1990 година. Той е екзекутиран от управляващите на Полската национална република на 25 май 1948 година. Обвинен е, че е зложелател на народа и изменник. Погребан е скрито и до през днешния ден не са открити останките му.

Пилецки фактически съумява да построи съпротивителна мрежа в Аушвиц, с чиято помощ незаконно се внасят лекарства и храна, приготвя се и въстание. Когато през ноември 1940 научава, че един концлагерист ще бъде пуснат на независимост, Пилецки изпраща по него първите си сведения, предопределени за Варшава. През март 1941 неговият отчет идва в Лондон - това е първият формален документ за обстановката в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция. Съюзниците обаче остават пасивни, тъй като допускат, че изказванията на Пилецки са мощно пресилени.

Онова, което разкрива Пилецки, звучи в действителност фрапантно: въпреки първият концентрационен лагер в Аушвиц - така наречен Аушвиц 1, да не е същата "фабрика на гибелта ", каквато е отдалеченият на 3 километра от него Аушвиц-Биркенау с прословутите си газови камери, там също умират доста хора.Те умират от побоя на надзирателите, от непостижимия труд или от заболяванията. За да се пречупи моралът на арестуваните там концлагеристи, които са най-вече поляци, управляващите в концлагера провеждат на всеки полски празник всеобщ разстрел.

Особено старателен в убийствата е хауптшарфюрерът от Секретен сътрудник Герхард Палич. Той обичал револвера си и имал навика да си свирука радостни мелодийки, до момента в който набелязвал идната си жертва. Понякога за "разнообразие " му докарвали и не-концлагеристи, от които да "си избере " следващата жертва, написа Пилецки, който разказва и следната сцена: "Един ден той заповяда на едно момиче да се съблече чисто голо и да тича из оградения двор. Самият той стоеше в средата и дълго се чудеше кого да простреля. После се прицели, чуха се изстрели и всички паднаха покосени. Никой от нас не знаеше дали ще бъде убит на място или ще бъде оставен да се мъчи часове наред ".

Животът на самия Пилецки също е в заплаха. Само с помощта на санитарите, които са част от неговата съпротивителна мрежа, той съумява да оцелее след заболяване от тиф и едно инфектиране на белите дробове. Болните като него нормално получавали инжекция с отрова...

С помощта на своята мрежа от помощници през 1943 година Пилецки съумява да избяга от Аушвиц. Вече на независимост той написа първия си обширен отчет за претърпяното в концентрационния лагер. Съюзниците обаче не имат вяра изключително на неговите изказвания. А и даже да му имат вяра, те са уверени, че всевъзможен опит за интервенция би приключил с неуспех.

По-нататъшната орис на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е сложена напълно под руски надзор. Създава се сателитна на Москва страна, която работи с брутални способи. Пилецки, който не желае да се помири с новия стопанин, е арестуван и изтезаван. Когато го заплашват, че ще задържат и цялото му семейство, той подписва авансово квалифицирано самопризнание, което даже не прочита. По този метод той де факто подписва и личната си смъртна присъда. Убит е на 25 май 1948 година с изстрел в тила.

През 1990-та, малко след рухването на комунизма, Пилецки е оправдан. През 2000 година от щемпел излиза обстойно издание на неговите мемоари от Аушвиц. През 2006-та той е почетен посмъртно с най-високото отличие на Полша - ордена "Бял орел ".

И през днешния ден към момента има хора, които оправдават всичко това. Не единствено, а влагат всички старания, с цел да оправдаят дейностите на управляващите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР