На 25 май 1901 г. 41-годишния Антон Чехов сключва брат

...
На 25 май 1901 г. 41-годишния Антон Чехов сключва брат
Коментари Харесай

Неподозирани разкрития от живота на Чехов - тайни, лъжи, изневяра и едно неродено дете

На 25 май 1901 година 41-годишния Антон Чехов подписва брат с актрисата Олга Книпер, а сватбата провокира голяма изненада у приятелите и фамилията на писателя. По това време в Русия Чехов е прочут колкото Толстой. Носи му се популярност на буен ухажор, който се е впускал в над 30 афери. Освен това, всички знаят, че Чехов е бил чест клиент на локалните бордеи. Имал е безспорен боязън от обвързване и от това са потърпевши доста дами, имали нещастието да се влюбят в писателя. И тогава Чехов внезапно се дами.

Олга е второ потомство рускиня с немски корени. Идва от буржоазно семейство и постоянно е мечтала да стане актриса. С доста компликации съумява да си проправи път и да блесне на сцената. Среща Чехов, когато е част от трупата на радикалния Московския живописен спектакъл. Хваща окото на писателя през 1898 година, по време на постановката " Чайка ", където Олга е в ролята на Ирина Аркадина. Дребно и жизнерадостно момиче с сложен житейски път, предстоящо притегля интереса на Чехов.

Аферата им стартира през 1899 година, само че е помрачена от болестта на писателя – туберкулоза. Чехов е доктор и доста добре знае неизбежния и съдбовен завършек на заболяването. Заболяването почнало да се задълбочава от ден на ден и Чехов усетил наближаващия край. Може би точно това го е подтикнало към сключването на заветен съюз.

Въпреки туберкулозата на брачна половинка си, Книпер – отдадена, способна, енергична и безсрайно амбициозна, в никакъв случай не би могла да се затвори и да се грижи за болния Чехов. Актрисата има кариера в Москва. Заради съвсем разрушените бели дробове на Чехов, обаче, писателят трябвало да бяга от сковаващите ледени зими в Русия, които прекарвал в Крим. Купува си къща и се завръща в Москва, Санкт Петербург и при брачната половинка си, единствено в случай че времето го разрешава.

Любовта им се трансформирала в брак от разстояние, в който двамата кореспондират съвсем всекидневно. Благодарение точно на тази преписка по сред им, откривателите на живота на Чехов съумяват да схванат истината, която помрачава остатъка от живота на писателя и може би поставя завършек на краткосрочния му брак с Олга. Подробностите към него, обаче, ще станат ясни едвам след излизането през декември на биографичната книга " Антон Чехов: Един живот (1997) " на Доналд Райфийлд.

Олга и брачният партньор й постоянно приказват за зачеването на бебе. Нещо, което наподобява много мъчно, в случай че живеете на половин континент един от различен. От време на време актрисата си взимала отпуск от театъра и взимала влака, с цел да прекара няколко дни със брачна половинка си.

Важната аудиенция се случила през февруари 1902 година

Олга Книпер пристигнала на 23 февруари и си тръгнала след четири дни. Чехов и жена му не са се виждали от октомври 1901 – т.е. съвсем 5 месеца. По време на тези 4 дни двамата прекарали времето си дружно в опити Олга да забременее.

На 1 март актрисата написала писмо, в което разказва по какъв начин по пътя към Москва и станало неприятно във влака – болки в стомаха и гадене. На 24 март Олга още веднъж се оплакала от същите признаци. Няколко дни по-късно е призната в болница, откакто припада. Лекарите оповестяват, че е направила импровизиран аборт, който е отхвърлен по хирургичен път.

И тук стартира увъртането на Олга...

Актрисата твърди, че бебето е било заченато по време на четирите младоженски дни, които двамата с Чехов прекарват в Крим. Според нея бременността би трябвало да е в шестата седмица. Спонтанен аборт в шестата седмица, обаче, не би трябвало да изисква оперативна интервенция от страна на лекарите. Чехов е доктор и би трябвало да е добре осведомен с това. Писателят доста добре знае, че бременността няма никакви признаци толкоз рано. Болките, които Олга изпитала и последвалите условия... били много мистериозни.

Актрисата в действителност е носила дете, само че е била в много по-напреднала бременност. А бащата сигурно не е бил Чехов. Данните от проучванията през март 1902 година демонстрират, че Олга е страдала от извънматочна бременност, като съгласно сведенията плодът е бил в осмата или десета седмица. Това допуска, че зачеването се е случило някъде през януари, когато Чехов и неговата брачна половинка са били на повече от 1000 км. един от различен.

Кой тогава е татко на нероденото дете?

Писма демонстрират, че Олга е споменавала с огромно неспокойствие името на артистът Александър Вишневски. Двамата стартират да си пишат писма при започване на 1901 година Други, обаче, считат, че Олга е имала спекулация с различен – един от режисьорите в театъра – Владимир Немирович-Данченко. Двамата са имали връзка, преди Олга да срещне Чехов.

След като актрисата се възстановила от своята интервенция през август, на Чехов му оставали към 2 години живот. Двамата не престават да поддържат връзка и се виждат относително рядко. След триумфа на последната пиеса на Антон Чехов - " Вишнева градина ", през 1904 година, самата Олга предлага двамата да си създадат сантиментално пътешестване до Германия през юли. Там Чехов издъхва на 44-годишна възраст от туберкулозата.

След гибелта му Олга приказва за брака им с обич и оставя всички неловки и грозни детайлности от него на страна. Истинската история за тяхната обич занапред стартира да става ясно.

В своите записки актрисата написа: " През целия си живот съм постигала задачите си по всевъзможен начин и в никакъв случай не съм съжалявала за това. "

Олга Книпер умира на 90-годишна възраст през 1959 година

Източник: dnes.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР