На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници

...
На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници
Коментари Харесай

Отбелязваме Благовещение

На 25 март се чества един от най-хубавите православни празници Благовещение. Преданието споделя по какъв начин небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел вестител Гавраил и и съобщил, че ще роди Божи наследник.

„ Радвай се, плодородна, Господ е с тебе; благословена си ти сред дамите. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, по тази причина и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се назова Син Божии.„

Благовещение се чества девет месеца преди Рождество, откъдето се слага началото на нашето избавление.

Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват „ Радвай се, плодородна, Господ е с тебе! ".

Обичаи и поверия

Облича се нова дреха и на празничната софра се поставя риба, обредна питка, мед и лучник.

Бабите споделят, че пристигна ли Благовец, хората се хващат за зелено. Приготвя се чорба от прясна коприва и в средата на трапезата се подреждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и родственици.

Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че в случай че те закука кукувица, с цел да имаш благодат, би трябвало да се хванеш за паричка. Момите ще схванат дали ще се задомят, като слагат във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

Който види летящ щъркел, ще е блажен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или кърпа, което не се развързва до другата година. На този ден не е хубаво да се спи до късно, с цел да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Жените премитат къщата и палят сметта, като по този метод изгарят всичко неприятно. На този ден се отделя изключително внимание на змиите. В националните традиции и вярвания змията е обичано създание - тя е мъдро и умно животно, само че в същото време и избягвано, тъй като вещае гибел. Предпазва от заболявания и изцерява болните.

На Благовец се има вяра, че на който змия му пролази дрехата, ще добие огромни благосъстояния, както и в случай че е болен, ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се споделя проклинание: „ Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец ".

25 март е мил ден, в който човек не усеща болежка и раните заздравяват. На дребните деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР