На 25 март президентът на САЩ Доналд Тръмп призна суверенитета

...
На 25 март президентът на САЩ Доналд Тръмп призна суверенитета
Коментари Харесай

САЩ признаха Голанските възвишения за територия на Израел

На 25 март президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения. От 1967 година Организация на обединените нации смята, че част от тази територия е окупирана от израелските войски.
Американският президент подписа разгласа, признаваща публично за територия на Израел на тържествена гала по този мотив в Белия Дом, която бе част от договарянията сред Тръмп и израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който е в Съединени американски щати, с цел да взе участие на годишната конференция на про-израелското лоби AIPAC, само че прекъсна визитата си, откакто ракета, изстреляна от следената от ХАМАС Ивица Газа, удари къща на север от Тел Авив, като рани седем души и увеличи упованията за ескалация на военните дейности.
За първи път американският водач заяви за допустимо взимане на такова решение на 21 март в своя „ Туитър “.
Говорейки преди подписването, Тръмп съобщи, че този ход ще „ разреши на Израел да се отбрани против „ сериозните провокации пред сигурността, с които се сблъсква всеки ден “. Той сподели, че Израел „ взе Голанските възвишения, с цел да се пази от външни закани “, като тези, с които сега се сблъскват от страна на Сирия, Иран и подкрепяната от Иран терористична формация „ Хизбулла “.
Според текста на прокламацията: „ Всяко допустимо бъдещо спокойно съглашение в района би трябвало да регистрира нуждата на Израел да се отбрани от Сирия и други районни закани. Въз основа на тези неповторими условия е оправдано да се признае израелския суверенитет над Голанските възвишения.
По-нататък той " декларира, че Съединените щати признават, че Голанските възвишения са част от Държавата Израел. "
В изявление след подписването от Овалния кабинет, Тръмп съобщи също, че е изучавал въпроса „ от години “ и „ това трябваше да бъде направено, бих споделил, преди доста президенти. Но по някаква причина те не са го създали и за мен е чест да го свърша “.
Американският президент даде обещание да продължи твърдата политика на администрацията си по отношение на Иран, като уточни, че решенията за връщане на глобите против Техеран „ имат огромен резултат “.

Реакцията на Израел

В изявлението си израелският министър председател Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп за „ историческото “ самопризнание на Голанските възвишения и за „ невероятната поддръжка “ на неговата администрация за Израел.
" Израел в никакъв случай не е имал по-добър другар от теб ", сподели Нетаняху пред Тръмп.
„ Вашето решение да признаете суверенитета е двустранен акт на историческа правдивост: Израел завоюва Голанските възвишения в обективна война на самоотбрана, а връзката на еврейския народ с тази земя датира от генерации “.
Нетаняху сподели, че планинското плато по продължение на сирийската граница е „ скъпо “ за самозащитата на Израел, а „ историческото решение има надълбоко значение за мен, нас и всички израелтяни “.
„ Ние държим тази височина и в никакъв случай няма да я дадем “, добави той.

Статутът на Голанските възвишения

Принадлежащите на Сирия от 1944 година Голани са присъединени от Израел в хода на Шестдневната война от 1967 година.
През 1981 година Кнесетът (израелският парламент) приема закон, с който популяризира суверенитета и законите на еврейската страна над тази територия.
Анексията е приета за недействителна с Резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната единомислещо от 15-те членки на органа, в това число Съединени американски щати, на 17 декември 1981 година.
В момента Голанските възвишения са разграничени на три елементи: територия, следена от сирийските власти; територия, окупирана от Израел; и регион под контрола на силите на Организация на обединените нации.

Първи реакции

Сирийското държавно управление разгласи в понеделник, че формалното самопризнание на суверенитета на Израел над Голанските възвишения от Съединени американски щати е брутална офанзива против суверенитета й.
„ В брутална офанзива против суверенитета и териториалния интегритет на Сирия, президентът на Съединени американски щати призна анексирането на Голанските възвишения “, са декларирали от външното министерство на страната, съгласно държавната организация SANA.
„ Тръмп няма правото, нито законовата власт да легитимира окупацията “, съобщи той.
Неназованият източник също по този начин сподели, че неограничената поддръжка, която Съединени американски щати дават на Израел, прави Вашингтон главния зложелател на арабите, съгласно SANA.
***
Специалният представител на съветския президент за Близкия Изток и африканските страни и заместник-министър на външните работи на Русия Михаил Богданов съобщи, че подписаната от Тръмп разгласа не трансформира позицията на Москва.
„ Нищо не се е трансформирало. Нашата кардинална позиция и оценки са дадени на уеб страницата на Министерство на външните работи “, акцентира високопоставеният посланик.
Подписаната от Тръмп разгласа за признание на суверенитета на Израел над Голанските възвишения може да утежни обстановката в Близкия Изток, съобщи формалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.
„ За страдание това може да докара до нова ескалация на напрежението в района на Близкия Изток “, акцентира тя. „ Такива неща (...) могат единствено да влошат обстановката “.
По-рано от съветското външно ведомство обявиха, че Голанските възвишения абсолютно са сирийска територия, а заявката на Вашингтон, че ги признава за част от Израел демонстрира пренебрежението на американската страна към нормите на интернационалното право и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
***
Съединени американски щати още веднъж пренебрегнаха нормите на интернационалното право, като признаха суверенитета на Израел над Голанските възвишения, съобщи в понеделник министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.
„ Съединени американски щати още веднъж пренебрегнаха интернационалното право. Но това решение в никакъв случай няма да узакони израелската анексия. Това, в противен случай, ще подкопае напъните за спокойно урегулиране на Близкия Изток и ще ускори напрежението в района “, написа политикът на своята страница в „ Туитър “.
***
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш е „ безапелационен, че статутът на Голаните не се е трансформирал “, съобщи представителят на международната организация Стефан Дужарич в понеделник, откакто американският президент Доналд Тръмп призна Голанските възвишения за територия на Израел.
„ Политиката на Организация на обединените нации за Голанските възвишения е отразена в съответните резолюции на Съвета за сигурност и тя не се е трансформирала “, съобщи Дужарич.
Резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната единомислещо от 15-членния орган през 1981 година, съобщи, че „ решението на Израел да наложи своите закони, пълномощия и администрация на окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и без интернационално правно деяние “. В нея също се желае Израел да анулира своето решение.

Редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР