На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един

...
На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един
Коментари Харесай

Благовещение е - традиции и обичаи на празника

На 25 март православната черква празнува Благовещение. Той е един от огромните пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девственица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания избавител - избавителя на целия човешки жанр от робството на прегрешението и порока, от гибелта и тлението–сина Божий Исус Христос.

За българите днешният празник е прочут още като Благовец. В националните обичаи Благовещение се смята за " половин Великден ". На този ден пробиват ушите на дребните девойки, дамгосват агнетата и яретата, тъй като се има вяра, че няма да ги боли. В дните против празника иманяри търсят заровени съкровища.

Народните поверия гласят още, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои региони на България се назовава още Кукувден.

Според вярванията на старите българи, кукувицата се чува единствено до Еньовден или Петровден, т.е. до началото на лятото, след което замлъква. Това е повода всички да се ослушват за нейното кукане, което предсказва какъв брой години ще живее човек.

Според друго национално вярване, чуеш ли гласа на кукувица би трябвало да пипнеш парче самун и пара, с цел да си утолен и богат през цялата година, а новата годишна продукция да е плодородна. На този ден момите се пробват да откъснат клонката, на която е била кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, с цел да се задомят скоро.

Друг бит, който се съблюдава в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните боклуци. Покрай тях момите запяват обредни песни и потеглят да обикалят къщите в селото, с цел да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Имен ден честват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР